Posts

Showing posts from July, 2013

Summary of A Life Changing Reminder [Ramadhan Reminder] Video

Image
Ok, I know right that I have sooo many ideas of updating this blog recently. Tapi too much ideas menyebabkan aku tak tahu nak start macam mana. So, pufff.. hilang macam tu campur dengan mood malas aku nak on laptop bulan-bulan Ramadhan ni (to show that I am REALLY a devoted daughter and sister. heh -.-)
Tapi malam ni aku terjumpa video ni yang di'share' kat group FB. Disebabkan curious kenapa orang tu share sangat video ni, aku pon layankan je lah. 10 minit jugak...




Finally... what are the ideas that I've got by watching the whole 10:13 vid?
Subhanallah. Abundance. A lot of reminders...  (and other appropriate adjectives yang boleh describe banyak)
So, here are they. Randomly, I've summarized several things that I've got from this wonderful vid (as the note for myself and for you as well)
#1. Benefits from Laylatul Qadr
Night which is more valuable than a 1000 monthNight which the book of guidance (Quran) was revealedNight which peace and blessings and tranquility …

A Day For Syria

Image
Dua hari lepas, kitorang pergi ke A Day for Syria event yang bertempat di Kompleks Pendidikan Islam, Bangi. Serius aku dah lama nak pergi jadi sukarelawan macam ni. Dah alang-alang dapat peluang, pergi saja. Keluar cost pon untuk pengangkutan dan makanan je.

A Day for Syria - Program ni adalah program anjuran NGO Syria Care yang bertujuan untuk membantu rakyat-rakyat Syria khususnya yang berada di Malaysia. Pelbagai acara telah dilakukan untuk membantu dari segi kutipan secara amnya. Kita pon sedia maklum dengan apa yang berlaku di Syria. Rumah dibom, kanak-kanak dan wanita dibunuh sesuka hati & sebagainya. Kejamnya pemerintahan kuku besi yang dilakukan oleh rejim Basyar al-Assad ni.
So, aku dan memeber aku lagi 3 orang saja je la join alang-alang dah habis exam, sementara tunggu masa nak balik rumah je. Best jugak sebenarnya jadi volunteer program-program macam ni. 
Sebab dapat pengalamanSebab dapat bersama dengan kanak-kanak dan foreigner tanpa perlu pergi ke overseaSebab dapat …