Posts

Showing posts from June, 2013

Education: School vs. Campus

Image
Berakhir sudah sem 2. Tinggal lagi 8 sem. Lapan?! Wow.. still long way to go. -.-

Sejujurnya masuk Tahun 1 agak berbeza dengan zaman tamhidi (asasi). Walhal zaman tamhidi pon boleh dikatakan campus life jugak sebab ada kuliah, kelas bagai. Tapi, berbeza dengan degree sebab jadual yang tak pack sangat + silibus pelajaran yang makin mencabar + kepadatan aktiviti luar. Senggang masa yang lama antara kelas menyebabkan kecenderungan pelajar untuk balik bilik dan tidur.
Tahun 1, subjek-subjek yang kitorang belajar:-
Sem 1: Malaysian Legal System 1Madkhal ila SyariahArabic 1Arabic 2English 1English 2Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS)Hubungan Etnik (HE) Sem 2: Malaysian Legal System 2Usul Fiqh 1Fiqh IbadatMabadi' DakwahArabic lil QanunEnglish For LawBusiness ManagementInformation Communication and Technology (ICT)
Haru. Aku rasa subjek bahasa terlalu banyak. The worst thing, aku still tak mampu nak kuasai bahasa-bahasa tu to the fullest. My bad..
Cuma dah dua tahun dekat alam universiti…

Just Keep Swimming!

Image
Mode: Gempur!
(ambil ayat roommate, dia siap tampal kat bilik lagi).  Moga memang betul gempur + kamikaze laa since Final just around the corner.
Still. Ada 1 lagi assignment pending. Courtroom Drama. We'll be doing the case of Mona Fandey. Aku jadi Public Prosecutor. Heh. Banyaknya nak kena pot pet! I can't help myself but to focus both for these final exams & courtroom drama sebab final assessment courtroom ni 30%. Banyak kot. Ni jelah penentu gred sebab takde final exam subjek ni.
Minggu-minggu macam ni memang kritikal. Rasa macam tak cukup tanah + masa nak study. Tambah pulak kemalasan yang melanda bak tsunami. Ok, cut it out.
Dah lama tak blogwalking, tak update blog, aku terbaca blog rakan-rakan yang rata-ratanya update tentang exam. Ada yang menulis tentang kegagalan, luahan tak bersedia di kala exam. Ada juga yang menulis tentang glory & sebagainya. Memang fitrah student blogger untuk meluahkan apa yang terbuku di hati melalui medium ni. 
Sejujurnya, aku lagi …