Posts

Showing posts from 2013

Ulasan Novel: Dwilogi Padang Bulan (Bhg. 1)

Image
Sedar tak sedar dah nak berakhir dah cuti 2 bulan kat rumah. Keazaman nak update blog terbantut sebab macam2 hal kat rumah. So, aku isi masa aku dengan baca novel. Seperti yang dinyatakan di title, aku nak buat ulasan Dwilogi Novel Padang Bulan karangan Andrea Hirata. Tapi disebabkan ni adalah dwilogi (dua novel), aku akan mulakan dengan novel yang pertama: Padang Bulan.
Jujurnya, novel ni aku beli 2 tahun lepas lagi, tapi aku selalu bermalas-malasan nak baca, sehinggalah cuti baru-baru ni bila terdengar lagu 'Tegar - Aku yang dulu bukanlah yang sekarang,' terus teringat kisah salah satu watak dalam novel ni -- Enong.
Secara holistiknya, novel Padang Bulan mengisahkan tentang dua watak utama dalam cerita ini; Enong dan Ikal.

Enong merupakan seorang gadis melayu yang agak dhaif kehidupannya. Merupakan anak sulung daripada 4 orang adik beradik kepada pasangan Syalimah & Zamzani. Plot kehidupannya bermula apabila dia yang begitu meminati subjek Bahasa Inggeris telah kematian …

Summary of A Life Changing Reminder [Ramadhan Reminder] Video

Image
Ok, I know right that I have sooo many ideas of updating this blog recently. Tapi too much ideas menyebabkan aku tak tahu nak start macam mana. So, pufff.. hilang macam tu campur dengan mood malas aku nak on laptop bulan-bulan Ramadhan ni (to show that I am REALLY a devoted daughter and sister. heh -.-)
Tapi malam ni aku terjumpa video ni yang di'share' kat group FB. Disebabkan curious kenapa orang tu share sangat video ni, aku pon layankan je lah. 10 minit jugak...




Finally... what are the ideas that I've got by watching the whole 10:13 vid?
Subhanallah. Abundance. A lot of reminders...  (and other appropriate adjectives yang boleh describe banyak)
So, here are they. Randomly, I've summarized several things that I've got from this wonderful vid (as the note for myself and for you as well)
#1. Benefits from Laylatul Qadr
Night which is more valuable than a 1000 monthNight which the book of guidance (Quran) was revealedNight which peace and blessings and tranquility …

A Day For Syria

Image
Dua hari lepas, kitorang pergi ke A Day for Syria event yang bertempat di Kompleks Pendidikan Islam, Bangi. Serius aku dah lama nak pergi jadi sukarelawan macam ni. Dah alang-alang dapat peluang, pergi saja. Keluar cost pon untuk pengangkutan dan makanan je.

A Day for Syria - Program ni adalah program anjuran NGO Syria Care yang bertujuan untuk membantu rakyat-rakyat Syria khususnya yang berada di Malaysia. Pelbagai acara telah dilakukan untuk membantu dari segi kutipan secara amnya. Kita pon sedia maklum dengan apa yang berlaku di Syria. Rumah dibom, kanak-kanak dan wanita dibunuh sesuka hati & sebagainya. Kejamnya pemerintahan kuku besi yang dilakukan oleh rejim Basyar al-Assad ni.
So, aku dan memeber aku lagi 3 orang saja je la join alang-alang dah habis exam, sementara tunggu masa nak balik rumah je. Best jugak sebenarnya jadi volunteer program-program macam ni. 
Sebab dapat pengalamanSebab dapat bersama dengan kanak-kanak dan foreigner tanpa perlu pergi ke overseaSebab dapat …

Education: School vs. Campus

Image
Berakhir sudah sem 2. Tinggal lagi 8 sem. Lapan?! Wow.. still long way to go. -.-

Sejujurnya masuk Tahun 1 agak berbeza dengan zaman tamhidi (asasi). Walhal zaman tamhidi pon boleh dikatakan campus life jugak sebab ada kuliah, kelas bagai. Tapi, berbeza dengan degree sebab jadual yang tak pack sangat + silibus pelajaran yang makin mencabar + kepadatan aktiviti luar. Senggang masa yang lama antara kelas menyebabkan kecenderungan pelajar untuk balik bilik dan tidur.
Tahun 1, subjek-subjek yang kitorang belajar:-
Sem 1: Malaysian Legal System 1Madkhal ila SyariahArabic 1Arabic 2English 1English 2Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS)Hubungan Etnik (HE) Sem 2: Malaysian Legal System 2Usul Fiqh 1Fiqh IbadatMabadi' DakwahArabic lil QanunEnglish For LawBusiness ManagementInformation Communication and Technology (ICT)
Haru. Aku rasa subjek bahasa terlalu banyak. The worst thing, aku still tak mampu nak kuasai bahasa-bahasa tu to the fullest. My bad..
Cuma dah dua tahun dekat alam universiti…

Just Keep Swimming!

Image
Mode: Gempur!
(ambil ayat roommate, dia siap tampal kat bilik lagi).  Moga memang betul gempur + kamikaze laa since Final just around the corner.
Still. Ada 1 lagi assignment pending. Courtroom Drama. We'll be doing the case of Mona Fandey. Aku jadi Public Prosecutor. Heh. Banyaknya nak kena pot pet! I can't help myself but to focus both for these final exams & courtroom drama sebab final assessment courtroom ni 30%. Banyak kot. Ni jelah penentu gred sebab takde final exam subjek ni.
Minggu-minggu macam ni memang kritikal. Rasa macam tak cukup tanah + masa nak study. Tambah pulak kemalasan yang melanda bak tsunami. Ok, cut it out.
Dah lama tak blogwalking, tak update blog, aku terbaca blog rakan-rakan yang rata-ratanya update tentang exam. Ada yang menulis tentang kegagalan, luahan tak bersedia di kala exam. Ada juga yang menulis tentang glory & sebagainya. Memang fitrah student blogger untuk meluahkan apa yang terbuku di hati melalui medium ni. 
Sejujurnya, aku lagi …

Bahana PRU: Dulu dan Kini -Persepsi Seorang Noob

Image
Ok, I know, esok 5 Mei 2013 bersamaan Hari Mengundi 'Sedunia'. Lol. Kenapa 'Sedunia'? sebab semua makhluk dalam alam semesta bercakap tentang ni sejak kebelakangan ni dan akan berterusan cakap pasal ni untuk tempoh yang akan datang. Meriah!


Bila aku log in FB, Twitter, rata2 semua berbicara tentang PRU 13, Ini Kalilah & sebagainya. And so I am, I get too excited about this even I do not show that much. Bukan tak nak update, tapi aku rasa lebih baik jadi bystander sahaja.
Aku tak selalu update pasal politik dalam blog ni, rata2 semua kisah picisan hidup gue. Tapi disebabkan bahang yang amat, sedikit sebanyak telah memaksa aku untuk menghentam papan kekunci. (LOL. ayat sastera bhai)
Bahang PRU 13. Tak sama dengan PRU 12. Kenapa?
#1. Eagerness
Ye, kali ni agak lain auranya kalau nak dibandingkan dengan aura PRU 12. Mungkin sebab jangka masa 5 tahun daripada last GE (biasanya kan 4 tahun je) Dah la lama gila nak tunggu parlimen bubar. Parti2 pon masing2 dah come out d…

Novice 2013

Image
What a busy week lately. Mana tak nya, semua nak kena harung dalam minggu lepas jugak. Imagine 4 quizzes in that particular week (ICT, Fiqh Ibadat, MLS & Business), training for debate (for Novice Cup) & assignment video pendek arab yang sangat mencabar ketahanan fizikal & mental aku. How to actually comprehend our time since we have a lot to do. Surely, I already lose my track, rhythm in studying and handling other things. Por favor. -_-" So, since hari ni hari buruh, I think of getting off for a while. Pergi PBAKL. Lol..
National Novice Debate Championship 2013
Novice Cup is actually a debate competition for the newbies. Yeah, we still consider ourselves as newbies.  School boys and girls and even universities' students have participated in this tournament. This program took place at UiTM Shah Alam (. Even though, the cup is for the juniors in debating, but the topics/motions were sooooo secular & liberal, I might say. Among the topics listed for the prelim…

Workaholic vs. Family Values

Image
Approximately, just a day left before departing to Nilai, again. Just got home last Wednesday.
Others had already spent their holidays since last week while me?  Busy jadi urusetia Debat Arab SMKPM & Jemputan Nusantara yang telah berlangsung 6-10 April. LOL. Cuti mid-sem 5-14 April 2013.
Macam hari tu jugak. [klik sini]. This time tougher since aku jadi Penolong Unit Kiraan Markah (UKM) and bertanggungjawab untuk jaga bahagian Nusantara. Ketua dan konco-konconya kena jaga bahagian kebangsaan. 
Aku baru ada sekali pengalaman jadi AJK UKM hari tu dah kena jadi Penolong, so, aku kena bertanggungjawab key-in markah, tentukan jadual match-up, buat  & edit slide match-up/result pusingan etc. Howdy~ Susah jugak kot, nak2 tang salah key-in. Yang kalah, pergi buat menang, so dia akan mengganggu semua markah dan match-up lepas tu. Yang pasti, Microsoft Excel memang kena power. --"





That was a new experience too..
Tahniah kepada:
Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Jemaah yang…

Of motor pinjam dan insiden

Image
Pernah tak merasai satu hari yang sangat malang? Aku yakin mesti pernah semuanyalah.
"Sudah jatuh ditimpa tangga"
Heh. Tiga insiden yang dikaitkan dengan motorsikal pinjam ni memang akan diingati sepanjang zaman.
********
Pada suatu tengah hari yang panas, hari Jumaat, tatkala orang lain sudah habis kelas dan kuliah, aku mendapat panggilan untuk ke Fakulti tempat aku belajar. Sewaktu itu, aku masih berada di kolej kediamanku. Memandangkan cuaca agak terik dan pemandu bas juga sudah hampir mengakhiri shift mereka (almaklumlah solat Jumaat tak lama lagi), aku kebingungan sama ada mahu ke sana atau tidak.
Nak jalan kaki? Panas. (heh. manjanya kau!)
Nak naik bas? Bas dah takde.
Nak naik kereta? Siapalah yang sudi meminjamkan.
Naik motor?
Haa.. Tidak semena-mena kuterlihat kelibat manusia yang sangat kukenal. Rakan sekuliah. Dengan perasaan yang tidak berapa malu, ku meminta untuk dipinjamkan motornya buatku. Alhamdulillah, permintaanku dikabulkan.
Apa lagi, aku pon tidak sabar …

MOHEC attack!

Image
Ok, this post gonna be about debate and will be written in English (again..ugh -_-")

Last Friday (1st March 2013), my teammates and I participated in Ministry of Higher Education Cup (MOHEC) debate which was held in University of Malaya (UM). This was my second time participating in English Debate Competition. The first was Gender Debate at UTM Skudai (click HERE). This time the format of the debate was Asian Parliamentary Style, which is three against three speakers.

So, this was the first time I collaborated with seniors (Fawwaz & Kak Tyra). I've got the nervous feeling because I didn't think I was that good to join them and I was afraid I was being such a spoil brat. Yeah, like hell. They were good enough, speaking flawlessly, structured speech etc. While me? Duh. Startled a lot, sometimes 'lampi'. I sometimes thought that I was not deserved to be with them. I don't know if it was only me or they too were thinking that way.. Lol. After all, it ended dah…

Kids and Babbling!

Image
Sebab dah lama gila tak menulis, aku rasa kali ni just nak update something yang santai je.

One of the thing that I like to see the most is --> seeing children growing up. But wait, it doesn't mean I am fond to have kids on my own *even it is everyone's dreams.* I have 2 younger siblings which are only 12 and 11 years old by now, (9 and 8 years gap from mine), so I have watched them grew up from baby and up till now.
Well, what I love to see the most is their babble. Celoteh. How cute!
Why did I write about this actually? Simple. 
My semester break last sem, I was surrounded by kids. Oh, adik aku yang boleh dikatakan kecil-tapi-takdelah-kecil-sangat + dengan anak2 Dr. Fairos yang jumlahnya 6 orang (the eldest, 12 and the youngest, 4). I had to send and fetch them to school, tuition and so on. Their parents went to 'umrah' and since I was available during those periods, I was hired to be the driver for their children. And oh the kids were happening especially the you…

Delicatus Experientia

Image
Huii.. Memang minggu yang panjang. Tatkala orang lain dah balik bercuti hari tu, aku membusykan diri jadi Urusetia Debat Arab antara IPT peringkat ASEAN (31 Januari-4 Februari). Ingat nak update terus kat blog pasal ni, tapi bila balik je rumah server rosak, kabel kena curi. Memang puasa online la 2,3 hari ni. -_-"


Saja kutip pengalaman join2 program macam ni. Memang surrounding dengan senior2 la since aku sorang je 1st year. Fuu.. Tapi takpe, pengalaman tu yang penting. Aku urusetia bawah Unit Kiraan Markah a.k.a UKM. Pendek kata, UKM ni adalah ibu la kot segala unit sebab kena kira markah-markah personal pendebat, keseluruhan, ranking & match-up apa lawan apa for the next round.

Sebelum ni ada pengalaman debat je. But when it comes to the process, macam mana markah tu dikira, macam mana penentuan siapa lawan siapa untuk pusingan seterusnya, baru la dapat tau dengan lebih jelas lagi.
Seronok tapi mencabar. 
Seronok sebab dapat tau 'rahsia' terbesar (besar la sangat …