Posts

Showing posts from March, 2012

Rant on Rank

Image
*Tajuk ilham daripada Matluthfi*

Semalam keluar result SPM, ye dak? Awal 2 hari dari tahun lepas. Tahun lepas 23 Mac. Waa.. Hebat sebab mampu ingat lagi tarikh tu. *clap*
Keputusan keseluruhan SPM tahun lepas pon naik. Alhamdulillah. Cerah la masa depan negara. Siyesly, aku puji.


Cuma 1 benda yang aku tak faham kenapa benda nie berlaku. Pengkelasan ataupun Ranking. Correct me if I'm wrong.  Kenapa mesti wujudnya sistem Ranking macam ni? To improve the educational system in that particular schoolUntuk meneliti keberkesan pencapaian sekolah tu (macam sama je dengan nombor 1)Untuk mencontohi mekanisme yang dah dibuat oleh sekolah yang cemerlang.As catalyst supaya pelajar akan belajar bersugguh-sungguh (Push factor la ni) Tak terfikir lagi.. (tambah la ea) Aku tak deny yang semua ni bagus. Tapi... ni membawa kepada diskriminasi. Diskriminasi antara sekolah yang cemerlang/kluster dan sekolah yang biasa2 je, Ke tak?
Kenapa perlu rankingkan semua sekolah tu? Mesti lah sekolah2 SBP or MR…

Kekontangan Ilmu

Image
Sejak kitorang pindah rumah baru bulan 12 tahun lepas, alhamdulillah dapat ramai jiran. Jiran pon semua baik2 belaka. Antaranya Cik Ani. Cik Ani nie rumah dia dekat je ngan rumah kitorang. Selang 3 buah rumah je. Cik Ani nie jugak look after nenek aku sementara parents aku keje (pada siang harinya). Aku pon baru kenal Cik Ani nie masa balik cuti mid-sem bulan 2 hari tu. Dia pon tau serba sedikit background education aku.
Kenapa dengan Cik Ani nie?
Hari tu, aku dapat mesej daripada dia. Mesej tanya khabar, tanya study, bila balik & so on. Then, dia pon cakap, dia nak tanya soalan. Dalam hati aku ni rasa agak berdebar-debar la kot. Apa jenis soalan yang dia nak tanya. Kalau orang tanya soalan pon biasanya kawan or junior je la, tu pon tanya pasal subjek2 zaman sekolah dulu or pasal course subject sekarang nie.
Kalau member or junior tanya, aku tak kisah sangat. Maybe sebab masing2 tengah belajar. Tapi bila komuniti tanya, berdebar jugak la. Apa bentuk soalan pon aku tak dapat nak e…

RIP Pucca & Garu

Image
Nilai: Pokicik Garu & Mokicik Pucca telah selamat kembali ke alam folder picture pada pukul 12.00 pagi ini. Semoga mereka berbahagia hendaknya dan bergembira tinggal di Taman Penyahtinjaan Pemikiran di alam tersebut. Tak lupa juga sedekahkan Al-Fatihah buat mereka. 
Rentetan daripada post INI, mereka dipercayai berkecil hati dengan tuannya. Pokicik Garu semasa hujung hayat hidupnya pernah menyatakan: "Biarlah kami dimomokkan... Asalkan dia bahagia.." Ayat pasrah itu dipercayai diucapkan setelah mendapat khabar skandal tentangnya dan Mokicik Pucca didedahkan oleh tuannya.
Walaubagaimanapun, punca kematian masih belum dapat dikenalpasti. Siasatan selanjutnya akan diteruskan demi mengetahui punca kematian tersebut. -TIADANAMA-
Berita melalut pepagi buta tersebut disampaikan oleh wartawan terkenal, Miss Terry Nussa Tarra. Sekian.

Tak bleh blah berita tu.. Ok, back to reality. Bukan disebabkan kritikan adik-adik aku dalam post NI, aku ubah blog, tapi saja nak buat sedikit pe…