Posts

Showing posts from January, 2012

Enthusiasm or Requirements?

Image
Obiter Dictum, Prima Facie. Ratio Decedendi. Habeas Corpus & etc.
Pening menengok bahasa latin law nie. Bila la nak mahir ngan law term nie? Haih... Yang English punya part pon tak mahir lagi. Apatah lagi Latin punya word.



Baca kes? Lagi laa.. Issue nya hado. Court's held tak jumpa. Sudahnya habis kena gelak ngan lecturer. Nasib la dapat lecturer yang agresif. But it's fun by the way. Terbukak sangat jadi pemikiran kitorang. Global habis. 
Syarat kelayakan masuk course law kena Band 4 MUET or else Band 3 (tapi SPM kena A-,A or A+). Alhamdulillah aku dah lepas syarat kemasukan untuk masuk kos nie. But I simply couldn't find what is the relation between MUET & entry requirements for taking this courses. Memang la BI tu penting. Nak2 kalau belajar law. Tapi MUET & LAW tu 2 benda yang berbeza. Istilah BI yang digunakan dalam Law pon memang sangat2 berbeza.



Ada 2 situasi:

PERTAMA: Kalau ada sorang nie memang gila2 minat subjek law. Semua pasal isu semasa, general kno…

Lame duck

Image
Last entry: 2 December 2011
Today's date: 11 January 2012

Almost a month, aku tak update blog, tak blogwalking and so on. Sangat tak istiqamah... =_=" Secara tak langsung, aku pon blurr nak tulis mende laa kat sini. 
Kadang2 terfikir gak, orang dapat manfaat ke kalau baca blog aku ni? Most of the things I wrote here are from my everyday's life. Tapi yang mana aku rasa nak kongsi je la. Most of the things, aku rasa tak perlu nak story & rahsia, biar laa pendam sorang. Kalau setakat nak cerita hari ni makan kat mana, jumpa sape, better tak payah la. Malu kot nak story sume benda kat orang. Lagipun, what will they get.? ~_~
Dalam meniti usia yang makin lanjut nie, makin rumit kot hidup nie. Jadi budak senang, tak payah fikir pape, main doktor2, masak2... Suwitt.. Jadi remaja? General knowledge kena ada.. Baru la senang nak bercerita. Buka kedai kopi. *Mengumpat* ye tak? nauzubillah...


Lately, aku baru sedar betapa pentingnya untuk kita mengetahui isu semasa sekarang. Nas…