Posts

Showing posts from 2012

History Strikes!

Image
While reading these 2 books for the final exam that will begin within these 2 days, I gotta the feeling, "Gosh! How am I going to finish all these?" I never had any interest of learning History before. Ever since high school, I always got B or C for history subject. Alhamdulillah, I got A for SPM, but it didn't reflect anything, anyways... -_-"
It's true then, when George Santayana said; "Those who cannot remembered the past, are condemned to repeat it..." 




And seriously, I was condemned to repeat all those stuff again. And I feel like reading form 1 - form 5 History books once again.(even some says the History that we learned in our school years had been violated). At least I got the picture of it again. -__-" 
Since I am a Law student, I have to accept the fact, I have to like all these reading stuff  *yawning* Alhamdulillah, I started to like this subject nowadays. I regret for not having the 'hammasah' (spirit) of learning it before. Su…

Respectu

Image
Minggu yang padat, nak hantar semua assignment & nak selesaikan yang mana tertunggak. Lol. Perkara cliche yang akan berlaku time2 macam ni; "Kalau laa tak tangguh kerja duluu..." Nampak permainan 'kalau' di situ. Cait...
Sepanjang 1 sem yang dah nak habis, apa yang aku boleh cakap, dari segi silibus, aku rasa menarik time foundation lagi. Kitorang di'assign' dengan forum, debate, public speaking & so on (both in Arabic & English language), where else sem 1 degree ni a bit academic thing laa. Banyak duduk & dengar apa yang lecturer sampaikan which a bit boring to me. Oh my~
Tapi apa yang menarik bagi aku sem ni adalah, lecturer yang sangat-sangat sporting. 2 Indian lecturers untuk subjek English 1 & English 2. Both are open-minded. Ustaz-ustaz yang berpengetahuan luas dalam bidang-bidang agama untuk subjek Arab 1 & Arab 2. Banyak gila subjek bahasa! 2 subjek bahasa arab & bahasa inggeris untuk 4 kemahiran; Listening/Istima', Wr…

What have I got?

Image
What a busy week lately. The sem will soon come to an end. There is only a week left before the study leave. Oh and yes, a lot of assignments have to be submitted, presentations to be presented and I am eventually dying. -_-"



Last week, my friends and I went to UTM Skudai for the Great Gender Debate Competition 2012. It was my first experience ever to be participated in inter-varsity debate championship. Oh, it's tough anyway. Before that, I was a participant for English Debate. Mind you, I'm not that good in English btw, just trying out my best and figuring this thing out.
Well, for this time, the debate was conduct in British-Parliamentary Style (BP Style) which means there will be Opening and Closing from the side of Government and Opposition. 2 speakers for each Opening Govt (O.G), Opening Oppo (O.O), Closing Govt (C.G) and Closing Oppo (C.O) will be debating only on one issue.




The marks will be given based on the arguments and the points that have been brought up. H…

Out of Cocoon

Image
Semalam (02122012), kitorang pergi wedding member kitorang kat Gombak. Well, dah ber'Puan' la member huha huha ni. Puan Munirah. Cehh.. Allah mempertemukan jodohnya seawal usia 19 tahun, & alhamdulillah, it all went well yesterday. *bajet macam ada sepanjang hari, padahal, ada time kenduri je.* 'Well' sangat lah, berpenat lelah dalam kereta sebab sesat 3 jam. Padahal dekat je dengan area rumah aku masa aku duk Selayang dulu. -______-"
Dan tu membuatkan aku terfikir. After all these years, aku selalu tertanya-tanya, buat apa laa mak aku selalu nak pergi wedding member dia jauh2.. At that moment, masa aku dalam lingkungan umur 9-14 tahun. Kenapa la nak susah2 jadi musafir semata-mata nak pergi wedding orang? Letih je kot. And I kept asking about this again and again *masa tu laa.
Bila dah meningkat dewasa baru la aku tahu kenapa mak aku beria-ria nak pergi. Firstly, sebab memang wajib memenuhi undangan. Secondly, sebab excited nak tengok member kawin. Well, ber…

Chronology of Friendship/Relationship

Image
Whether we realize or not, how weird the chronology of relationship or friendship is.
A stranger could become an acquaintance From acquaintance could become a friend Then, it develops to bestfriend.
It's not only that, when it comes to the most cases,  the bestfriend could become a lover too. But, that's so-called mostly and rare too, sometimes.
Bestfriend could also turn to be an enemy. Pretty weird when they got the wrong meaning of rival, though. When the enemy started to backbiting, talking something unpleasant and it steers the good relationship away. and become a stranger once again.
Nonetheless, the best is, when that bestfriend is always with you by your side, despite in whatever circumstances you are 

But, above all, it's wonderful to have known them all.



******************

Well, that's the reality.
How does this friendship or relationship started? By a stranger.

LOL. I don't get the motive of what is actually I'm about to say. Cause when I observed t…

Antara Chemistry & Law

Image
Salam Alaikum..
Harap masih tak terlambat untuk mengucapkan 'Selamat Berjuang kepada Army2 SPM sekalian' SPM is actually stands for: Semua Perkara Mudah. kan? sangattt... Poyo je, mentang-mentang dah lepas. 
Semalam barulah mula balik kuliah+kelas lepas seminggu break. Seminggu break pon rasa sekejap je. Alhamdulillah, dalam seminggu tu, macam-macam perkara boleh buat. Yang paling tak tahan bila Ibu aku suruh ajar adik aku subjek Chemisry. It's been 2 years dah aku tak belajar Kimia. Member-member aku semua duk poyo-poyo je show-off pasal Organic Chemistry bagai. Aku pulak Kimia tau sampai SPM je, memang tak boleh challenge lahhh ilmu diorang yang lagi tinggi tu. (Plus, ex-classmates masa sekolah dulu memang majoriti sambung B.Science lagi, aku je kot melencong ke B.Art)
First thing was, selongkar balik stor, cari khazanah-khazanah lama Kimia. Memang aku simpan khazanah-khazanah tu dalam satu beg je tapi memang boleh kira complete lah. (i.e.: nota-nota masa form 4 & f…

Pending Love Letter

Image
Salam alaikum..

Dah nama pon pelajar, assignment + homework tu perkara biasa. Even 1 week break pon, kena menghadap kerja ni hari-hari (tapi tak siap2 pon, 'komitmen' lain yang lebih.. -_-") Memang banyak dugaan kalau masa terluang banyak. Haiyoo..
Dalam banyak-banyak assignment listed sebelah ni, yang bergaris merah tu yang paling mencabar. 
Love letter?
Err.. dahla untuk lecturer baca. He wants to know how well we can express our feelings through writing. Memang ni lah pending assignment yang aku tak hantar-hantar lagi.  Sepatutnya hantar minggu lepas lagi, tapi aku tulis satu ayat pun tak habis-habis lagi kot. LOL. Memang fail la tulis pasal ni untuk bacaan umum. -_-"
Memang sekarang tengah cari 'bahan' untuk dimengarutkan. Pehh.
Tapi, budak-budak sekarang lagi advance. Bukan bermaksud aku budak zaman dulu. Budak-budak kat sini merujuk kepada to those yang masih bersekolah. Ikut lah sekolah rendah atau sekolah menengah. Mungkin zaman aku bersekolah dulu, le…

Think like a man

Image
Salam eid adha kepada semua muslimin dan muslimat. Kullu 'am wa antum bikhair. InsyaAllah. :)

Alhamdulillah, semalam tepat pukul 8pm, sampai di rumah. Walhal bertolak dalam lebih kurang pukul 6am. 14 jam perjalanan KL-Kelantan. 2x ganda daripada kebiasaannya. Jalan sangat jammed & ada accident berlaku sepanjang perjalanan. Innalillah. Kat Merapoh, jalan 2 lane dah jadi one-way street sebab jammed sangat. Sampai satu tahap, ramai orang dah keluar dari kenderaan masing-masing & berkelah kat tepi. Fuuhh.


(asal rasa formal semacam je ayat ni? k, fine, lama tak update. -__-")
Aku balik dengan ayah aku & 2 orang sepupu aku. Dalam kereta tu semua laki, except aku je la so-called 'Bunga'. Sepanjang 14 jam perjalanan, macam-macam topik yang keluar. Nak tak nak, memang kena dengar je la even banyak yang aku tak tahu. Rasa sangat lame pon ada. Tapi most of the time, impress sangat. Tertanya-tanya jugak, "camne diorang boleh tau semua ni?"
Diorang boleh cak…

Dr. Zakir Naik's Talk on Jihad & Terrorism - an Overview

Image
Salam alaikum..
Lama juga rasanya tak menulis kat sini. Kebuntuan + lambakan assignmentsss yang memperlahankan tindak balas aku untuk menulis & blogwalking. (ada2 je alasan) Peff...
Ahad lepas (7 Oktober 2012), aku & member-member aku pergi kat Gurdwara (Rumah Ibadat Sikh). Next entry, insyaAllah, aku akan cakap pasal 'Journey to Gurdwara' tu. Diorang amatlah baik & beradab. Diorang jugak memang sangat menghormati tetamu. :D

Lepas tu, kitorang straightaway ke PWTC untuk attend Dr. Zakir Naik punya talk. Memang delightful gila la rasa dapat duduk dalam majlis tu. Since that was his last tour in Malaysia, Tun Dr. Mahathir pon ada untuk bagi opening speech.
Some information regarding to this event:
Topic: Islam's View on Terrorism & Jihad
Venue: Dewan Tun Razak 1, PWTC, KL
Time: 6.30 pm, Oct 7th Masuk pon free je. Apa lagi, memang pergi la. Alang2 dah pergi Gurdwara kat Pudu & Chow Kit pagi tu, terus la naik Ampang Line pergi ke PWTC.

Alhamdulillah, merasa j…

Against the Gravity

Image
Assalamualaikum...

Last Sunday (16 Sept), my roommates & I went to Gunung Datuk which is located in Rembau, Negeri Sembilan. Since all of them are the committees of Unit Sukan & Rekreasi Pelajar (USRP), I just happened to join the programme. I can't bear to stay alone in the room while they were going. So, this was my second experience of climbing a mountain. The first was 2 years ago. [link] So, I must say this was kinda a comeback. lol.



























The feeling when we got up there? Of course, excited yet exhausted. Alhamdulillah, we were able to reach the top of it. As the way to get up there was not easy as I expected before. Plus, it was raining quite heavily in the morning, so the path is quite tricky and slippery. Mind you, when I climbed down the mountain, I fell so many times. Haha.

Well, as I climbed up the mountain, I came to think of so many things.

1- How lucky I am to be a perfect person. I mean perfect as I own my hands and feet. I managed to climb the mountain even I was…

Ceritera Bas

Image
Assalamualaikum...


Aku baru free hari ni. Kira fair laa, lepas raya, packing-packing untuk masuk uni lak. Memang 'tak banyak' laa kan barang-barang yang kena bawa balik. Sekejap je rasa kot cuti 4 bulan tu.. Pejam celik pejam celik, hari nie dah hari ke-6 pon kat uni. Baru je selesai orientasi yang 'best' tu. Taklimat all the time... zzz... Boleh kurus pon kot orientasi kat sini. Jalan kaki je pi-balik. keh keh keh.








Mengimbau balik masa 1st day daftar as a Degree student. Agak bersesak-sesak jugak la. Since aku daftar pukul 1.30 p.m., aku ingat dah tak ramai. Rupa-rupanya ramai lagi manusia. Daftar kat stadium, lepas tu kena pergi asrama (KK1) yang kat dalam kampus. Barang-barang semua kena angkut dengan bas. Kereta sama sekali TIDAK dibenarkan masuk sebab takut jammed.
Dalam bas tu, aku rasa cukup sayu. Yelah, ibu bapa pon turut follow dalam bas jugak. Siblings2 lain pon ada. Aku suka tengok perasaan teruja kanak-kanak yang lebih kurang 13 tahun ke bawah. Ibu bapa po…

Eid al-fitr, kahwin, dan kereta rosak

Image
Assalamualaikum...
Salam eid al-fitr semua even mood raya tu dah habis. Minta maaf la kat sape2 yang ada terasa dengan aku & so on. Lama gila dah tak menulis + blogwalking ouh.
Time2 cenggini, lebat gila entri pasal raya. Biasalah musim raya. Raya tahun nie pon nothing special happened. Tapi agak memenatkan juga since tahun pertama raya kat rumah baru. So, ramai gila tetamu; kengkawan, saudara-mara datang. Memang fun bila berkumpul ramai-ramai. Alhamdulillah. Terima kasih kat sesiapa yang sudi datang. :)
Musim raya jugak, ramai lah orang kahwin... Minggu lepas je, 2 orang kahwin. Sorang tu blogger, Kak Yussida. Aku pergi je rumah dia (23 Ogos 2012), dekat je ngan rumah aku. Seriously, lawa gila kak Yus, suami dia, Mr. Korean pon hensem. Tapi perjalanan nak pergi rumah dia, memang mencabar. Bukan sesat. Kereta yang aku drive buat hal. Mati bape kali kat tengah dan tepi jalan. Bayangkanlah, nak u-turn sekali enjin mampus! I was like, "aaaa... cemana nie? majlis sampai pukul 5 …

Ramadhan 1433h: The Remaining Days

Image
Assalamualaikum...


Ramadhan dah hampir melabuhkan tirai. Sayu je rasa bila tengok gambar tu. The blurry picture made me think somehow, berjumpa lagikah kita dengan next Ramadhan? Apa yang aku dah buat sepanjang Ramadhan nie? Hahai... masa nie la baru nak rasa rugi. 

Bila duk stalking-stalking kat Facebook semalam, aku terjumpa status nie dari page Aiman Azlan.



"Don't focus on what you've missed, focus on what you can still catch..." (Shaykh Faraz Rabbani)
InshaAllah. Jom. Manfaatkan hari-hari terakhir Ramadhan ni.




Ramadhan Nightmare

Image
Assalamualaikum..

While I was wandering around the youtube, (actually I was watching Janji Ditepati which quite an "AWESOME" video), I found this nice video.
I never heard about this vlogger before, Yousef Erakat a.k.a FouseyTube. I found that he has produced quite a number of vlogs. I was called to see this video below.
Plot:
























1-At the beginning of the video, he showed himself as a simple muslim guy who tend to forget about the month of Ramadhan which he supposed to fast. Yeah, he acted just like a simple guy who went to hang out with his friends, craved for food, starving for not eating, so on and so forth...
2- He did not really show that he is kind of pious one. He spent his time sleeping rather than reading al-Quran, zikr or doing something benefits. Yeah, the character is deliberately created like that to show it is the reality. By the way, not all muslims are spending their time wisely during Ramadhan, aight?
3- The climax of the video came during the Iftar. He can't w…

Take care, Abah! :)

Image
Assalamualaikum...

Malam nie malam ke-10 Ramadhan. Subhanallah. Dah hampir ke penghujung fasa 1 Ramadhan rupanya. Sekejap betul rasanya. Azam Ramadhan pon harap2 terlaksana lah ye, insyaAllah. :)
Ramadhan kali nie la kalau nak dikira betul-betul lepas 6 tahun, aku ada sekali ngan family. Kalau nak diikutkan, sebelum-sebelum nie, aku spent Ramadhan dekat sekolah je. Yelah, nama pon pelajar asrama. Tahun lepas pulak, Ramadhan dekat Nilai. Alhamdulillah, Ramadhan tahun nie berkesempatan nak sambut dengan family, iftar, tarawih & sahur sekali. 







Nak diikutkan Ramadhan tahun nie la yang aku paling banyak masa. Rest daripada study & sebagainya. Takde nak rushing2 pergi kelas bagai. Kerja pon dah berhenti hari tu. Tapi sebenarnya nikmat waktu lapang nie sangat susah untuk dihargai. Nak bagi alasan syaitan? Syaitan pon dah dibelenggu. Selalu je kalah kat nafsu sendiri. Dah selalu nak manjakan sangat. InsyaAllah dengan hari yang masih berbaki nie, kita cuba beramal sebaik mungkin.
9 Ram…

Curiosity killed the cat?

Image
Assalamualaikum...

Dah lama tak update. Kali nie entri santai2 je la. Alkisahnya, masa tu aku & ayah aku tengah gotong-royong kat rumah. Tetiba si kucing jantan (Veo) datang masuk. Dahla masuk melalui tingkap. Kalau tolong takpe jugak. Ni datang terhendap-hendap. Lepas tu duk usha2 lak kitorang wat keje.
I must say: CURIOSITY KILLED THE CAT? lol

ohhk. belajar idioms hari nie. menurut Oxford Advanced Learner Dictionary, curiosity killed the cat bermaksud:

"...to tell somebody not to ask question or not to find out about things that do not concern them..."
In real situation, perhaps, it's gonna be like this:










Aku tak tau kenapa tapi aku suka bila tengok kucing curious. Telinga tergerak-gerak. Hidung terhidu-hidu. Badan memang dalam keadaan standby and of course mata akan membulat. Comel sangat. 
Ohhk. dah lewat. Sahur pulak nanti. Even macam takde motif, anggap la korang belajar Idioms bila baca. lulz.

Norma Ramadhan @Malaysia

Image
Assalamualaikum...

















"Dah berapa tahun dah kau puasa kat sini (Australia)?" Fend menyoal sambil menyandarkan tubuhnya. Kenyang.
"Kali keempat. Kira tahun nie last la kalau aku tak sambung honour..." Akmal menjawab slumber.
"Kau mesti rindu kan nak puasa kat Malaysia?" Terasa kerinduannya terhadap Malaysia melanda walaupun baru seminggu di situ.
"Sejujurnya, aku lagi suka puasa kat sini." Tersenyum Akmal mengomel.
"Huh?"
Akmal menyambung. "Sebab roh Ramadhan sini lebih terasa. Aku dapat rasakan erti Ramadhan sebenar kat sini. Berbanding dengan Malaysia yang dah jadi lebih kepada budaya..."
Fend kebingungan. Meminta penjelasan. "Maksud kau?"
"Yelah. Ramadhan tu bukannya dieertikan dengan bazar Ramadhan. Bukan dieertikan dengan Malam Tujuh Likur pasang pelita. Bukan dieertikan dengan lawan meriam buluh antara kampung. Bukan dieertikan dengan buka puasa di hotel-hotel. Bukan dieertikan dengan rancangan masak-masak bu…

The Dead Clock

Image
Assalamualaikum..

It's irony then if we tend to do whatever we usually did even the thing didn't work very well anymore. 
For example: Looking at the dead clock.
























But we won't feel very satisfied with our actions. 


What is the purpose of looking at the dead clock? There's nothing. We wouldn't know the time. We only know it isn't ticking anymore and the batteries have to be changed somehow. 

Quoted from Hugo Movie, Hugo Cabaret once said;


"Maybe that's why a broken machine always make me a little sad, because it isn't able to do what it was meant to do... Maybe it's same with people.. If you lose your purpose... it's like you're broken..."




The words are deep.

What if we're broken?

Don't have any purposes in life?

All that we know is ---> Happy + Enjoy = Life

To some people, that's maybe the purpose in life.

But we have to search for it.

We are not only Born To Die just like Lana Del Ray told us.

It is more than that.

It…

Cliché.. Random Birthday Post

Image
Assalamualaikum...



























Berlalulah sudah 4 Julai 2012. Ulangtahunku menurut kalendar masihi. Dan juga hari kemerdekaan USA. Maka dengan power that is vested in me, i declare warga USA cuti pada tarikh tersebut. Trimas untuk aku. lol.
Saban tahun akan datang dan perginya tarikh tu. Sama ada akan berjumpa atau tidak lagi dengan tarikh tu, we never know. Terimbas balik masa zaman kecil, hari lahir adalah hari yang paling bahagia, bermakna. Mungkin sebab rasa diri diraikan. Hadiah yang banyak dan ucapan yang tak putus. Tak lupa juga dengan kek hari jadi.
Teringat lagi masa darjah 4, 4 Julai 2003, saat tibanya hari kelahiranku. Tak silap aku hari tu hari Jumaat. Kawan2 kamceng masa darjah 4, Che'ah, Yana, Aishah, Tikah, Alia (yang juga merupakan ahli Spy Girls, diorang declare aku leader. pehh..) sambut birthday aku kat sekolah. Happy tak payah cakap laa hari tu. Kawan nak buat surprise kot.
Lokasi: Kantin SK Sungai Tua Bharu Masa: Around 2 p.m lebih  

Buka2 mata je, hadiah dah depan mata. Pergh…