Posts

Showing posts from September, 2011

The 11th Hour

Image
Assalamualaikum w.b.t....

rasanya memang dah lama gila aku tak update blog nie. Haiyoo... indeed, aku bukannya blogger tegar. =,=''


But as I undergo a student life or life as a Muslim, rasanya memang banyak masa habis digunakan dan indeed dalam kata lain, banyak gila masa dihabiskan dengan sia-sia. Dengan tidurnya laa, makannya laa, tengok movie, fb & so on.
Bila masa tu telah pon berlalu, baru la nak realize,  "alaa.... rugi gilaa, kalo aku buat benda tu tadi kan....." maka, bermulalah istilah KALAU. 
tu pon kalau sedar laa... mostly, rasanya memang selalu ikut kata hati je or penuhi tuntutan nafsu.
As I read along buku Hlovate - Contengan Jalanan, rasanya mau meremang kot bulu roma. Rasa terkena batang hidung semua benda tu. Amik kata watak Akmal dalam novel tu.... "Kita selau jadikan diri kita sebagai watak putih dalam Al-Quran... tahulah kita Islam kan, then, mulalah nak perasan yang kitalah orang yang beriman yang disebut-sebut dalam Al-Quran tuu... dala…

Kenangan Aidilfitri 1432H

Image
Time flies fast. Tak sangka tempoh seminggu akan berakhir kurang 24 jam dari sekarang. 
Bila dah bersama famili, sanak saudara & rakan-rakan, yang dekat jadi jauh, yang lambat jadi cepat & sekarang.... semua tinggal kenangan.




Pengalaman yang manis2 saja mampu kuingat. Yang pahit2 tu letak sipi2 cerebrum sudah la kot?
Memandu kereta: Agak la kot. Tahun pertama beraya dengan diberi kepercayaan drive kete. Sape cakap driving tak letih. Teramat2 meletihkan. Especially time2 raya camni. Dengan jalan yang tak sah kalo tak jammed. Perghh... tahan je laa duk dalam kete di bawah pancaran dan sinaran terik matahari.... Sekali bawak, isi minyak tu jadi perkara wajib la kot. Kuhanya mampu melihat duit berterbangan keluar dari celahan dompet... errr....Duit raya: Siapa sangka dalam usia yang nak menjengah 20-an ni pon ada lagi yang sudi bagi aku duit raya.... Makin bertambah pulak tu. Teringat kata2 nenek aku masa zaman budak2, "amik laa duit yang tak seberapa ni, buat beli aiskrim te…