Posts

Showing posts from August, 2011

When somebody loved me

Image
After 3 months, homesick is cured by yesterday. :D

12 jam perjalanan dalam bas pon tak meninggalkan parut
pokoknya rindu sudah terubat,
Ahh... nampaknya masa seminggu nie kena digunakan sebaiknya. 
Aku harap masa akan berjalan dengan seperlahan mungkin...
oh ye... aku gembira sebab dapat dating dengan si dia.
siapa? 
my bestfriend la... sudah 3 bulan kami tak berjumpa
saling bertukar hadiah, Hadiah hari lahir kami yang sudah pun berlalu...
Juga kugembira untuk menjadi pemandu & peneman yang setia
buat ibuku bershopping
Eh, kukira ku tak bisa lagi untuk memandu. :D
Tiba2 ku jadi cengeng sebegini bila bersama 
keluarga dan teman karib...
phuuu.... =.=''

p/s: macam la tak pernah berpisah selama nie. padahal 5 tahun duk asrama.  oh ye, tetiba mood jiwang. sedap pulak soundtrack toy story 2 tu...

Optimisme

Image
Sometimes, we have to force ourselves to do something we don't like. 
Ye la... Bak kata motivator, tu lah resepi orang berjaya. Tapi kalau la kita lakukan benda dalam keterpaksaan, dalam masa yang sama, kita tak pernah suka benda yang kita buat tu, is it worthy? Ask yourselves...
Kita tak pernah or kurang amik tau yang sebenarnya kesusahan yang kita alami sebenarnya menyenangkan kita satu hari kelak. Bak kata orang2 tua, bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian.... (ohoi.... ni yang rindu kat abah nie sebab selalu cakap camtu)
So, resipi untuk buat benda yang kita tak suka a.k.a buat dalam keterpaksaan adalah dengan menjadi seorang yang OPTIMIS. tau optimis? wiki or google je la....
yerp, meh aku bagi sedikit analogi tentang perbuatan yang sering dibuat dalam keterpaksaan....
Situation 1; EXAM:
Sape suka exam? Budak2 genius tahap Albert Einstein & yang memang gila study la kot yang memang adore ngan Exam nie. Aku setiap kali exam, for sure nervous tahap apa. (aku memang suka g…

Antara Usaha & Rezeki...

Image
Hari ni 15 Ramadhan 1432... it's mean approximately 15 hari lagi akan masuk bulan Syawal. Sekejap sungguh masa berlalu... Semoga kita terus meningkatkan ibadah di bulan ini... insyaAllah...

2 hari lepas, aku & member (member A & memeber B) pergi jenjalan kat salah sebuah mall kat Nilai nie... tak semena-mena, kitorang kena tahan dengan segerombolan makhluk promoter... Diorang cakap nak buat testimoni Bahasa Inggeris... So, kitorang pon follow je la... Rupa2nya diorang tengah promote software linguaphone... Aku & member 2 orang tu dipisahkan antara satu sama lain. Means, setiap orang satu promoter... (memang gila2 promote laa....)
Aku just tadah telinga la dengar apa yang consultant tu cakap. Yela, setiap promoter mestilah puji gila2 diorang punya company product. Aku tak nafikan produk tu bagus & MUNGKIN berkesan. Yelah, sampai promoter tu jamin 98% berkesan. Tapi nak paksa orang beli or register tu agak keterlaluan la kot.? (tetiba teringat video Mathlutfi - serta p…

Nostalgia Ramadhan

Image
Masuk bulan Ramadhan nie, terus aku teringat memori2 daun pisang time2 skolah dulu... Aku ada sorang kawan yan terlampau baiknya... Alhamdulillah ukhuwah tu berterusan sampai sekarang... Sampaikan nak menjelang Ramadhan semalam, dia kirimkan aku stok2 makanan, banyak pulak tu... dengan Nesvitanya laa & so on... Mungkin susah kot nak terima perpisahan nie... Almaklumlah, selama nie nak 5 tahun kot selalu sekali ngan dia... Alih2 tahun nie, aku tercampak kat Nilai, dia kat PJ. Tapi, dia bersusah payah kirim makanan  untuk aku... 
Pernah sekali tu masa form 2 kot, ktitorang tak tido malam sebab nak tunggu pokok sujud masa bulan Ramadhan... Almaklumlah, pokok sujud petanda lailatulqadr... lastly, sama2 fell asleep... Nak dijadikan cerita lak... Memang malam tu betul2 lailatulqadr... Melepas..... haha..
Time form 5 yang paling best kot... Dengan penuh syahdunya, kitorang duduk2 kat bawah layaran bintang2... dah la masa tu banyak gila kot bintang & talked our past years... Macam kapel…