Posts

Showing posts from July, 2011

Penjelmaan

Image
Assalamualaikum w.b.t...
Post ni agak personal sikit... Maaf kalau bosan...


Aku rasa sejak akhir2 ni blog aku agak sastera sikit... Ada orang habaq kat aku yang aku punya penulisan dah ala2 nak tulis buku antologi KOMSAS for students sekolah menengah.., =.='' Almaklumlah... aku just nak mantapkan bahasa melayu kot... Aku sekarang dah tak belajar bahasa Melayu formal... Kat kampus, kitorang just guna 2 bahasa utama; bahasa Inggeris & bahasa Arab... tapi aku pandai je cakap bahasa Melayu pasar... Bahasa pasar aku memang undeniable la tip top nya... 

Yerp, it's been almost 2 months kat sini... Alhamdulillah aku dah mampu adapt diriku dengan suasana kat USIM even banyak sangat kot assignment... Sampai tak cukup tanah aku duduk... Mid-term pon next  week... Gasak la kau... Belasah je laa... Pesanan untuk diri sendiri: Jangan wat last minute preparation.. Banyak nak kena ingat tu... Madkhal, Mabadi', Quran & Hadith, Law & so on.... Haihhh.... I wish I were a computer…

Bunga yang kian mekar...

Image
Teringat masa zaman kala muda, fikiran yang berada di benakku pada zaman2 berikut:

Zaman kanak-kanak: Aku kagum dengan mereka yang memakai seragam sekolah beserta kain berwarna biru gelap. Membawa beg tarik & bermain bersama teman-teman. Kukira diriku akan menjadi matang kelak.Zaman sekolah rendah: Aku kagum dengan mereka yang memakai seragam sekolah beserta kain biru cerah & membawa fail & buku2 di tangan. Sangat mengujakan diriku untuk memasuki zaman tersebut. Kukira diriku sudah matang.Zaman sekolah menengah: Aku kagum dengan mereka yang menyarungkan seragam biasa & bebas daripada waktu sibuk yang padat seperti di sekolah, menggalas beban buku yang kian tiada.. Kukira diriku akan menjadi dewasa.Zaman menara gading: Aku kagum melihat mereka2 yang sudah berjaya bergraduasi & bakal mendapat kerja kelak. Kukagum dengan arus-arus perjalanan yang mereka tempuhi.. Aku tidak sabar untuk menjadi dewasa...Zaman dewasa: Masih belum difikirkan... Sangat infiniti... Mungkin a…

Kebersihan menghapus...?

Image
9 Julai 2011,

Satu lagi hari bersejarah bagi Malaysia kini...

Rakyat Malaysia akan menggunakan perkataan yang sinonim dengan BERSIH selain daripada BERSIH..

seperti..

clean, nazifah, cuci, suci...

Warna kuning yang simboliknya sebagai warna kedaulatan raja-raja juga mungkin akan berubah suatu hari nanti,

Aku teringin untuk mengikuti dan mengetahui kesinambungan daripada peristiwa ini..

Pastinya akan meninggalkan seribu satu erti dalam setiap insani...

9 Julai 2011

hari yang paling gempak

Bahkan gempaknya menandingi larian 1 Malaysia...

Beribu-ribu manusia turun padang & bertahan dengan segala macam dugaan daripada pelbagai pihak...

Demi menegakkan hak keadilan manusia...

9 Julai 2011

Hari yang paling meriah bagi sejarah Malaysia

Dan pastinya rentetan peristiwa ini akan menjadi lebih men'ceria'kan...



Of 4th July

Image
4th of July.  Yerp, bertambahnya setahun lagi usia aku dalam tahun masihi. Hari lahir dah jadi macam satu hari sumpahan ceria. Even, orang tu moody sekalipon, tapi dengan satu spell, "Happy Birthday, Selamat hari lahir, sanah helwah" & sewaktu dengannya mesti menjadikan orang tu senyum lebar. It gives positive feedback. Kalo ikutkan logik, sape yang nak umurnya bertambah? Kalo boleh sume nak stay young & freshly born. Ye dak.? Tapi kalo dengan ucapan tersebut mampu menggembirakan mereka apa salahnya? Lagipun, tu tandanya kita masih lagi diberi kesempatan oleh Allah untuk hidup & menjadi hamba yang hakiki kepadaNya.. :)
Sape yang share birthday hari ni, aku ucapkan "Happy Birthday!"  Semoga ketaatan kita sebagai hamba kepada Allah semakin utuh. Semoga kita sentiasa hidup bawah keredhaanNya..  :)
Lastly, sape2 yang wish sama ada kat fb, sms, secara live & so on, aku ucapkan terima kasih. Sedikit sebanyak ucapan2 tu dah menceriakan hari aku. And also thank…