Posts

Showing posts from June, 2011

Panahan Kimia

Image
"Atom, molecule, ion... compound, mixture, element... neutron, proton, electron... & bla.. bla... blaa..."
Aku ingat lagi time first time aku belajar Kimia masa aku form 4. Aku bukannya faham sangat istilah2 dia.  blurr je.. Exam mula2 pon asyik dapat C & D, Naik mereng kot otak aku nak hadam istilah2 kimia nie. Sampaikan exam kali kedua masa form 4, kertas kimia aku kena lempar ke lantai sebab markah yang terlalu "tinggi"...
Tapi aku pon tak tau nape aku gilakan sangat subjek nie. Setiap kali ada eksperimen, mesti aku nak amik chemical substances tu & conduct experiment. Walaupun ada je apparatus yang pecah sebab keganasan menghandle eksperimen tu tapi aku tak kesa. even tangan aku pon penah je kena baham ngan Acidified potassium manganate (VII) solution & so on.


But now, no more chemistry & sciences subjects yang lain. agak sedih kot mula2 untuk tinggalkan kimia. (haiihh.. kimia je ke kak?? hampeh beteii..) Tapi takdir dah bawak aku ke si…

Type of People

Image
Assalamulaikum w.b.t...
Ada sape2 rindu aku tak? Especially Ghost Writeryang siap tanya dimanakah kelibatku. Hihi. Siyes perasan.

Selama hampir sebulan aku di sini, macam2 orang yang aku jumpa. Ada yang biasa2 je, yang cool, yang terover dose & so on. Yelah, lain orang, lain ragam. But yet, eventhough kita masing2 ada specialties, kelebihan dan keburukan, kita still berada dalam dunia yang sama.

Type of people.. And this typewriting is just based on my observation, bukannya dari kajian yang tepat, padat & jitu. =,=''

Men'capub': or else cari publisiti. Aku tak tau apa yang speselnya sangat jadi this type of human.  Maybe, their centre of attraction did really boost up their spirit to have confidency. Tapi certain people might think this "mencapub" people are really annoying sampai dah create haters among them. Benda tu adalah normal kot?? Dalam ramai-ramai mesti ada gak sorang dua yang jenis camtu kan.
Merendah diri: Really down-to-earth. At least takde…

Bermulah fasa baru

Image
It almost a week I studied in USIM. Kuliah pon baru je bermula hari ni. Nak kata belajar tu tak jugak la. Lecturers just bagi briefing untuk subjects yang akan diajar. Alhamdulillah, almost a week aku duk kat sini, I did feel happy. Ngan housemates yang gila-gila & sekepala. Within a month, kitorang pon dah rapat macam dah kenal lama. Yang klaka nye kitorang bukannya just blaja Bahasa Arab & Bahasa Inggeris sebagai subjek bahasa. Bahasa negeri lain pon belajar gak. Bahasa utagha, selatan, sabah, timur & so on. Dialek Kelantan aku pon aku aku rasa dah kurengg.. haha.

Tipulah kalau aku kata kalau aku tak rasa nervous study kat situ. Aku pulak merupakan pelajar Tamhidi Syariah & Law. Student2 lain ramai je boleh speaking arabic fluently.  Masa duk dengar lecturer dari Puan Mina which is fully in Arabic (no wonder, she is from Medina), aku terlopong seyh. Mende poolak nie? Haishh.. Aku just dapat agak beberapa words Arab & I just considered, "dia maksudkan itu kot?…