Posts

Showing posts from April, 2011

Tangisannya untukmu, Lady Diana...

Image
Assalamualaikum..

Hari ni 29hb April 2011 adalah hari bersejarah bagi rakyat2 Britain.. Perkahwinan yang gilang gemilang keluarga diraja Britain woo.. Perkahwinan antara Putera Williams & Kate Middleton yang amat secocok.. Aku suka tengok suasana tu.. Grand giless.. Nama pon 'Royal Wedding'. Ngan equestrians & macam-macam lagi.. Kat perkarangan istana, rakyat siap picnic bagai.. Memang semua orang membanjiri perkarangan istana.. Memang patriotik la kot?!
Aku tak tengok sangat pon sebenarnya.. Bila tengok Putera William anak Putera Charles & Lady Diana nie kahwin ngan Kate Middleton yang cun ni, aku tetiba teringat satu peristiwa lampau yang berlaku masa tahun 1997.
Alkisahnyaa.....

          Masa tu 31 Ogos 1997, I'm not going to talk about National's Day Celebration... Tapi tarikh tu mesti jadi hari yang bersejarah gak bagi rakyat Britain sebab kematian Lady Diana.. Memang seluruh dunia bersedih..  Bukan kat Britain je. Siap beli bunga sebagai tanda berkabung.…

Life after SPM

Image
Assalamualaikum..
Alhamdulillah, akhirnya English course yang aku amik kat Cambridge Language Centre (CLC) selama 3 bulan dah pun berakhir (26hb April). Memang banyak la yang aku dapat.. Pengalaman, pembelajaran, ideas & so on.. Zillion gracias teachers! :D
Life after SPM, kadang-kadang boleh jadi cambest, boring sebab wat benda sama.. Aku tak expect yang kehidupan lepas SPM menjadikan aku seorang yang sibuk.. (Sibuk laa sangat... =.='') Aku masa sekolah dulu, kalau boleh nak sangat masuk PLKN.. Tapi takde rezeki, aku tak terpilih.. haha.. Alhamdulillah gak tak terpilih pon.. 
So, apa yang aku wat sementara tunggu intake? (Ni antara yang aku wat hari2 laa..)
Amik la lesen.. Tapi sampai sekarang aku masih memegang Lesen I.. Bak kata Raji: Illegal Driving License.. haha.. bila la nak jadi pemandu yang sah nie? Asyik jadi driver yang tak sah je.. =.=''
Aku masuk kelas BI kat CLC selama 3 bulan.. Ni pon lepas ayah aku suggest.. Alhamdulillah, aku rasa banyak la gak improvem…

Nostalgia Taekwondo

Image
Assalamualaikum.. :)
Pagi2 nie adik aku, si Iqa dah beria-ria kejut aku bangun & wat taichi.. erk, taichi? =.=''
haha.. takdelah dia minta aku tolong ajar dia sedikit sebanyak pasal movement dalam Tae Kwon Do (TKD).. Hari nie dia ada grading untuk kenaikan tali pinggang.. She still a beginner. So, aku pon tunjuk kat dia sedikit sebanyak even aku pon dah tak ingat sangat..

Aku suka tengok gambar nie.. Cute fighter! Aku snap kat kete sorang coach TKD..


Then, aku pon saje la ikut dia pergi kat venue grading nie.. Saje nak bagi support.. Lagipon, ni first grading dia.. Dia tak biasa sangat ngan suasana camni.. Mula2 dia tanak bagi aku ikut, malu la kot kalo aku tengok.. tehee..
So, sementara menunggu turn dia diuji, aku pon sempat la snap several moments..


Kanak2 riang yang tunggu masa untuk diuji

Supporters kanak2 riang ribena yang involve dalam grading..

The Instructor

Kanak2 riang beraksi



Masa duk tunggu tu, memang melayang la fikiran aku.. Teringat balik masa first time aku masuk…

Aku cikgu Kimia?

Image
Assalamualaikum..
Seminggu sudey, aku tinggalkan blog sebab busy ngan macam2 benda. *macam la aku ni YB* haha..
Recently, (18hb April), aku ada interview untuk kemasukan ke maktab. Tu merupakan interview pertama selepas aku dapat keputusan SPM hari tu. Aku ditawarkan untuk kursus Kimia. Interview tu berlagsung di IPG Kampus Kota Bharu. Wallawee~ Ramai manusia ow.. Dahla kebanyakannya dapat straight A. Aku ni dengan result yang tak seberapa terasa kecik sahaja.. O_o
Interview start ngan ujian Insak, jawab 135 soalan dalam masa 30 minit. Kalo orang len kata soalan ni senang, bagi aku tak kot.. Boleh jadi poolak aku sorang je dalam group interview yang tak sempat jawab. Wat malu je.. Ahaha.. Lastly, aku tembak je, antara jawapan A & B. Padahal soalan tu tanya wajar @ tak je. Tu la, aku terlalu rasional & guna critical thinking.. Erk.. =_=''
Lepas tu, proceed untuk interview berkumpulan. Alhamdulillah, tajuk perbincangan untuk group aku - Pelancongan. Goreng je la habis-habisa…

Perfect Beauty..

Image
Well, hello there world! (macam Anwar Hadi la poolak.. =_=')
My English course yang aku amik selama 3 bulan kat CLC will come to an end.. Yippee.. haha.. Happy ye ko..? haha.. takdela, at least, boleha la aku rehat skit2 pasni..
Erm, aku dapat banyak gak pengalaman kat situ. Selain daripada pengalaman study, aku dapat gak pengalaman jumpa new people. Bukannya setakat malays, chinese, indians je. Aku ada kenal sorang Palestinian.
Well. Her name is Bara'a. She's 24, I think.. Aku pon tak ingat sangat. Aku suka berborak ngan dia even my English is broken.. haha.. Dia datang sini pon sebab nak further her studies dalam Master in Electrical Engineering. So, sementara tunggu intake kat USM bulan 5 ni, dia amik short course ni dulu.
She's married already. Husband dia buat phD in Radiology kat USM. Memang sweet la diorang. Diorang datang sini lepas je dia kahwin tahun lepas. 
So, memandangkan aku & dia sama2 dah nak habiskan course kat situ, aku pon tak lepas peluang amik gambar…

Sajak aku untukmu...

Image
Aku nampak kau di sana..
Merintih keseorangan
Di saat itu aku cuba memahami kesulitanmu
Aku cuba sedaya upaya untuk menolongmu
Tapi, apakan daya, aku hanya mampu melihat sahaja
Maafkan aku kerana tidak bisa membantumu.
Ternyata aku cuma manusia biasa
Sedangkan kamu seorang yang luar biasa....


Ini saja yang mampu ku lakukan..
Untuk merasai kepedihanmu.
Sajak yang kureka khas untukmu
Agar kau mengetahui
bahawa aku juga mengerti...







Wahai Seggy ku...

Amik ko, kan dah terjiwang sudaa.. Haha Actually, mokcik ni beranak pulak semalam lepas sekor2 anak dia mati dulu. Kali ni semua 4 ekor & semuanya hitam! Traits bapak dia lagi kuat la nmpknya. Yang bestnye, dia dah tak tertahan sangat kot sampai terberanak depan kitorang. Siyes ngeri aku tengok kucing beranak.. erk...=='


P/S: Aik, kucing bunting bape bulan ey? Baru je dia deliver bulan 12 tahun lepas. Pastu, semalam dia beranak lak?  Aihh... =='

Fa Mulan bukan Mulan Jameela..

Image
Know this movie? Aku tau cite lama.
Yerp, aku suka tengok cite nie. Even berkali2 aku tengok pon tak bosan. 1st time aku tengok masa aku skola rendah, umo bape tah time tu. But then, kat Disney channel pon still ada cite ni sometimes & I never get bored with it. I really adore with Mulan's character. Bukan Mulan Jameela ye.
Sape yang xtaw cite nie, boleh klik sini, tapi paham2 la, English tu sebab aku google je.
Yang bestnye Mulan ni, dia prefer tuk jadi warrior untuk gantikan tempat ayah dia (Fa Zhou). Ye la, kalo girls lain yang sebaya mesti prefer duk kat rumah, chillex2 kat c2. Siap nyamar jadi laki lagi yang bernama Ping. Tapi kantoi gak ngan Shan Yu. Masa mula2 masuk campsite, siap kena buli ngan kroni dia. Lastly, she manages. Aku suka video ni.. Dia bukan just jadi saviour untuk team yang pernah anggap dia black sheep, bukan just kebanggan famili dia tapi kebanggaan rakyat Cina gak.
OST lam cite ni pon quite inspiring.. Kalo suka boleh dengar..^^







Pendek kata, cite ni memang…

Susah sangat ke nak maafkan orang lain?

Image
Pernah bergaduh tak? Pernah timbul hasad dengki tak? Pernah rasa susah nak maafkan someone tak?





I bet, semua orang pernah rasa camtu.. Sama cam aku.. Kadang2 kita tak sedar kita ni termasuk golongan tadi..
Kita selalu wat salah. Kita pernah bergaduh sesama sendiri. Tapi asal ey susah sangat nak forgive and forget? And kalo bergaduh tu macam2 perkara buruk yang akan kuar daripada mulut kita..
"Aku takkan maafkan ko sampai mati.." "Aku tak nak mengaku sedara dah!!" and so on..

Kalo yang bergaduh ngan so-called musuh, aku tak heran sangat.. Sebab politikus pon lebih kurang camtu gak. Maki-hamun, merendah-rendahkan orang & so on..
Tapi kalo yang bergaduh ngan kawan sendiri disebabkan perkara kecil, hmm.. so immatured. Yang lebih teruk lagi kalo bergaduh ngan adik beradik sendiri.. Mula dengan adegan gurau, then, naik skit tangan, pastu terus angkat tangan, kaki & sebagainya.. Lastly keluarlah ayat yang bukan2 yang menyebabkan masing2 terasa hati & perang dingin an…