Posts

Showing posts from March, 2011

Bakal suami kot??

Image
Hrithik yang hamsum.. ^^

hensem tak? haha.. memang hensem pon Hrithik Roshan nie.. kalo la future-husband aku camni? erk.. O_0

takde la aku tak minat pon bolly-bolly wood ni.. Dan aku bukannya nak cite pasal future-hubby ke apa..
tapi aku heran asal aku wat istikharah untuk pilih kos+U, dia masuk lam mimpi aku? apakah petanda mimpi tersebut? macam ni ke nanti future-hubby aku? takkan la nak jadi next Aishwarya Rai dalam filem Dhoom kot? takkan aku akan jadi aktres kot? haha.. Nauzubillah la.. tanak la..
Mainan tido la tu nampaknya... Kena minta petunjukNya lagi la. huhu.. Aku memang tengah pening la nak pilih kos pe ngan result yang tak seberapa ni.. huhu.. then, aku dah berkali-kali klik website upu.. tapi jam+hang. Dahla aku tak isi sekali pon lagi untuk fasa 2 ni. Mentang2 la 4hb April baru tutup.. Adeii.. aku dapat pengajaran la nampaknya hari ni.. Jangan delay la lain kali..
Sekarang ni masih mencuba.. Kalo takleh isi, takleh masuk U la nampaknya.. T_T

Major Operation 2..

Image
Ni entri sambungan hari tu..
Alhamdulillah, Firstly, thank to Allah, semuanya selamat.. Operation hari tu amik masa lebih kurang 4 jam.. Masuk kul 10.40am-2.40 pm. I whole-heartedly wanna thanked all for the prayers & wishes..
Gambar kat atas tu, aku google je.. Tapi yang aku doodle guna marker hitam tu adalah bahagian yang dibuang.. Doktor buang bahagian tu sebab ada tumor kecil.. Then, yang aku doodle guna marker koko tu bukan nasjis tapi tu la tumor.. I don't really remember the doctor's sketch tapi lebih kurang macam kat atas tu la.. Mesti la doktor wat ngan berhati2, aku doodle tu pakai agak je, sampai terkena bahagian perut & hati lak tu aku doodle.. erk??
Lepas operate tu, doktor ada tunjuk usus yang kena buang tu & aku ada amik several pictures tapi tanak ah upload takut ada readers geli.. Kalo macam Kak Yuss maybe tak geli sebab dia pon amik medic.. hehe.. Tapi kalo ada Jiji Yu & Inani, maybe geli kot.. Lagipon, Jiji suka sebut geli2.. hehe..
Belahan kat …

Major Operation..

Image
My mom & my Amin



Dah lama aku tinggalkan blog ni berhabuk tanpa join mana2 marathon kat blog2 yang lain sebab aku kena jaga adik aku, Amin Syahir.. As aku post sebelum ni, dia selalu sakit perut & usus dia membengkak.. Dan penyakit dia undetected sebab dah jadi kes baru kat hospital.. Dah 3 minggu dia tak pegi skola & 3 minggu jugak dia duk dalam wad..
But for today, dia akan menjalani major operation sebab ada tumor kecil kat usus.. Aku harap semuanya selamat.. Dia cukup tabah untuk pembedahan hari ni.. Sebelum2 ni aku tanya dia, " tak takut ke nak operate?" Dia cakap, ''dah biasa.."
I know this is the second time dia operate. Tapi pembedahan mula2 tu minor operation sebab appendix.. But this time is major operation.. Aku yang tak pernah operate pon takut.. Masa kat wad sebelum2 ni, dia boring and he asked to bring laptop to hospital.. Walaupun dia sakit tapi dia tak pernah tunjukkan kesakitan dia.. Dia memang tabah & siap google cari operating…

APPLAUSE-ion! Applausion?

Image
Assalamualaikum & sobahal khoir everybody.. eheh.. semalam dah kuar pon result SPM setelah sekian lama berteka-teki pasal nie.. Yup, await lambat sangat eh kuar result nie? Tu tanya lembaga..
Alhamdulillah... aku capai target aku tapi aku dapat cikai2 je nak dibandingkan dengan orang yang dapat banyak A ke apa.. Whatever it is, aku satisfied dengan result aku.. Alhamdulillah..^^ Keputusan skola aku, SMKA Melor, alhamdulillah gak 100% lulus.. Muka2 excelentes kat sini..
To me, SPM is just the beginning of something.. Kita akan ke fasa yang ke seterusnya.. So, maju ke hadapan.. Kepada yang dapat result cemerlang, with flying colours, aku ucapkan...



Kejayaan pon salah satu ujian Allah.. Allah nak tengok whether kita beryukur atau sebaliknya.. Bukan just kegagalan je ujian atau musibah.. So, kita kenalah bersyukur once we succeed. Don't ever riya' and takabbur.. And don't forget Alhamdulillah sebab DIA yang bagi kejayaan kat kita..


And to those who didn't get what they aim…

Simptom-simptom demam Result

Image
Saya, Profesor Emiritus Hansyirah Takezur, telah membuat bancian kepada semua calon SPM sepanjang tahun berdasarkan pemerhatian saya.. So, saya telah membuat short-listed terhadap kajian saya, SIMPTOM2 DEMAM RESULT SPM
Dapat insomnia tiba2... Tak lena ye tido? Tiba2 je adrenaline hormone dirembeskan walaupun tak mengalami fight & flight situation!Automatik sume bekas calon ni rasa nak off je henset tu.. Pasai pa?For sure, kredit & bateri fon akan jadi low serta merta.. Amik ko.. Patut nak off pon henset tu..Banyak incoming call & messages masuk dalam fon bebudak tu & even family+siblings pon pasti terkena tempiasnya..Internet jam! oh no.. tak dapet ku nak update blog kalo slow..Yang pastinya, banyak orang yang terlost contact & jarang keep in touch akan reconnect balik..

So, pengumuman result SPM ni memang dapat mengeratkan ukhuwah & silaturrahim antara sesama manusia di Malaysia ini... Alhamdulillah.. haha..
InsyaAllah.. sama2 lah kita doakan agar pelajar2 SPM ta…

Love in Hospital..

Image
H for Hospital.. H for HSMZ.. & banyak lagi laa.. Aku bukan nak cite pasal alphabet H sebenarnya..

Hari ni boleh dikatakan setengah hari gak laa aku duk kat hospital besar Kota Bharu.. Bukan sebab aku sakit ke apa.. Tapi sebab teman adik aku, Amin. Dia kena tahan kat wad sebab ada infection kat usus kecil dia.. Doktor still tak dapat detect dia sakit apa.. Maybe side-effect daripada operation Appendix tahun lepas.. Hmm.. Dia nak dekat 3 minggu tak uk-uk disebabkan swollen illeum dekat dengan bahagian appendix.. Habis jadi keras belly dia..

Back to the story, aku teman dia sampai pukul 12am td.. Then, abah aku amik shift malam nie poolak.. Hehe... Kat hospital tadi, aku dapat macam2 pengalaman. Aku suka memerhati.. Aku rasa adik aku dapat penyakit yang agak misteri ni pon aku rasa cam risau gak.. Kat wad tu sume kanak2.. Ada yang sumbing, hernia (uluran), appendix & so on.. Ada baby boy yang kiut nie, umur 22 bulan dah kena sunat.. hmm...

Aku nie jenis tak boleh duk diam.. Aku suk…

1st time aku jawab mende nie..

Image
1st time dapat tag daripada junior aku, Aisyah Naqiah & 1st time jawab mende nie.. Jawapan aku bukan 100% betul.. Ada yang betul, merapu, jokes Sebab personal bukan semua boleh kongsi, ye tak?




What is your fullname ? for short ---> HSMZ bukan HSNZ yee.. *ngee*
Are glad with your name ? Nama Islam.. ada maksud poolak tuh.. haha.. banggo2..
What is your nickname ? Erk, perlu ke aku jawab?? Macam2 ada ---> Angah, Nis, Jepuk, Yo & etc...
What are you doing right now ? Tengah ketip2 jari kat blog, jawab tag nie..
Who is the last text you today ? Kabo.. (link)
Who is the earliest text you today ? Hotlink free MMS, pukul 3 pagi lebih dia anto.
Who is the first person you hug today ? Erk? Seggy kot? Tapi dia bukan person... dia someone..?
Who is the first person you kiss today ? Seggy? Erk, mana ada. Nanti gatai ar hidung aku.. Entah?
Are you happy with your life ? Aku suka life after SPM ni.. Chillex..haha.. Nanti dah habis fasa ni, busy balik laa.. Adeii... =='
Do you have a best fr…

NAMA CEQ COOL LA!

Image
Hai.. nama ceq Someone bin Anyone.. Ceq suruh hangpa panggil ceq SEMEON. Sebab ceq rasa nama ceq tu tak mesra pengguna laa.. Panjang + meaningless. Ceq sekolah lagi.. Kat somewhere in Malaysia.

Hobi ceq nulih. Paling ceq suka, tulih nama kat Buku 555.. Tau tak buku apa? Alaa.. buku kecik yang ada nombor 5 tiga kali tu laa..


Ceq suka tulih nama ceq cenggitu. Sebab ceq rasa nama ceq cool! Padat + mantap. Kalo kat ketah periksa pon ceq tulih lagu tu. SEMEON.. macam NEON. Tau NEON tu apa? Salah satu chemical substance dalam Periodic Table.. Group 18, Period 2.. Haha.. Ceq reti gak Ke-Misteri.. haihh.. (ceq tak reti nak eja yang ni..) Hangpa paham dak?
Ceq rasa nama tu cool.. Tapi ceq tak taw await ckgu2 ceq tak suka.. Cikgu2 ceq pernah habaq mai lagu nie kat ceq:


Cikgu: Someone! Hang takdop bapak ka?
Semeon: (Aihh..main kasar cikgu nie..) Ada laa cikgu.. Anyone.. Bukan Anonymous ye! Await cikgu tanya ceq lagu tu? Ceq rasa KOOL apa nama ceq tulis gitu.. Glamer gitu
Cikgu:Kepala hotak hang koo…

Senyum tu comey laa...:)

Image
Eh, ada bran nak ngorat aku???


Korang suka tengok orang muka masam? muka ketat & sewaktu dengannya.. Kalo lelaki, maybe nampak cool.. Kalo pompuan? Mesti kena cop bekeng.. Adeii.. =='


..SENYUM..
Bukan susah pon nak senyum. Tarik je otot muka tu ke kanan & ke kiri. Jadi la senyuman.. haha. Ada beberapa kategori senyum ni, Antaranya:

SENYUM BUDAK2: Aku paling suka tengok budak2 sekolah rendah or tadika. Diorang mudah nak senyum. Even, masa tunggu trafik lite hijau, kita senyum je kat diorang, diorang boleh siap angkat tangan & sengih2 walaupun tak kenal.. Ow, suwit betul budak2..
SENYUM REMAJA: Pandai pilih orang mana nak kena senyum. Kalo jumpa mamat ensem & awek lawo, dua deret gigi nampak. Tak pon kalo jumpa geng sendiri. Kalo jumpa ngan seteru? Nampak bibir juih je.. Tapi tak sume laa.. sesetengah je.. Biasanya remaja susah sikit nak senyum sebab bnyak faktor especially sebab tension study.
SENYUM DEWASA: Ada sesetengah peramah. Boleh je senyum & huha2 sana sini. E…

Pink is So Annoying!

Image
Warna... Apa tu warna?? wikipedia laa..
Aku sure ramai kat dunia ni minat macam2 warna laa.. Ada tu fanatik gila kat warna merah laa, putih laa, biru laa & sebagainya. Kalo someone tu minat warna biru, habis ume benda biru; bilik biru, henset biru & semuanya kena biru laa.. Even blogger pon akan letak template blog dia tu ikut fevret kaler.. Am I right?
Aku dulu pon fanatik sangat2 kat warna merah, biru, hitam & putih.. Habis sume benda nak warna2 tu especially merah & hitam. Nampak grunge kot? Memang ganas! Warna yang paling aku tak suka.. Pink! I hate pink gila2.. P-I-N-K? Jangan harap laa aku nak minat.. Pasai apa pon ceq tak tau, maybe bagi aku pink ni so ladylike & feminine. Nampak gedixx pon ada gak. Euww..
Kalo cite katun masa kecik2 dulu pon aku tak minat yang pakai kostum pink. Pink Panther apatah lagi.. Dulu, kalo superhero yang ada kostum warna pink macam Power Rangers, yang pompuan mesti pakai suit pink an? Aku tak minat dia sebab dia pakai pink.. So, aku…

Jom pergi Korea!

Image
Hai, saya Amin..


Entri ni bukannya bertujuan nak kutuk budak nie.. Cuma nak bagi tribute je.. Pasai apa?? Pasai... erk, takde motif pon sebenarnya.. =='


Ehem.. sebenarnya aku cuma tak boleh tahan gelak ngan dia ni.. Dia ada sorang kawan baik.. He always talked about his BFF (Syazwan Mustapha) a lot! Pendek kata, diorang ni memang sahabat sejati laa.. Pergi mana2 mesti sekali sokmo.. Macam fraternal twins laa.. Hatta si Amin tak pergi skola, dia akan tanya BFF dia ni pasal keje skola & so on..

Syazwan Mustapha yang kanan sekali tu, wat peace.. ^^

Ada satu hari tu, sampai malam gi main kat umah Syazwan tuu.. Balik rumah je, terus tdo.. Alahai... kecik2 dah ada kawan baik.. Ganbatte la Min..

Nak dijadikan cerita, Si Amin ni pergi kat umah Si Syazwan ni. Ntah apa benda laa yg budak2 kecik ni cakap pon aku tak taw.. Sampai2 rumah je.. Amin ni cakap ' Annohaseyo' laa & so on.. Agaga.. adik aku cakap bahasa Zulu laa... huhu.. Yang paling best skali..

Amin:Angah, Amin nak pergi…

10 budak hitam (versi kucing)

Image
4 ekor kucing Main masak2 1 kena makan Tinggallah 3
3 ekor kucing Main tepi jalan 1 kena langgar Tinggallah 2
2 ekor kucing Main panjat2 1 jatuh pokok Tinggallah sekor
1 ekor kucing Main sekor2 Kena serang ngan bapak Tinggallah jilo (zero)




Adeii.. mood sedih sebenarnya nie.. T.T
Anak saudara aku baru saja selamat dikebumikan tadi kat Tanah Perkuburan Islam belakang rumah.. Anak sedara aku asalnya kembar 4 tp lastly tinggal sekor je sebab yang lain mati kena makan laa, kena langgar kete laa & jatuh pokok. Aku harapkan sekor nie je la yg akan mengembangkan zuriatnya. Baru je nak namakan dia Solo sebab masa tu dia je yg hidup lagi.. huhu..
Tapi, apakan daya.. Dia mati dah tadi, tepat pukul 3.39p.m. Dahla mati kat klinik veterinar.. Baru je nak doktor nak cek, tengok2 dah mangkat laa.. Hoho.. sadis betul.. Matinya poolak sebaik je letak atas meja nak cek tu.. Adeh.... Doktor tu dahla tak friendly langsung.. Humph.. Sebenarnya dia ada bleeding kat badan sbb bergaduh ngan kucing jantan yg nak ngorat makn…

Korang ingat pompuan je ke kena tutup aurat??

Image
Duh! Aku paling tak suka tengok laki yang camni.. Pakai rantai, gelang, tindik & so on.. Kononnya Grunge laa.. Rock la, Punk la.. Emo laa & so on.. Serious tak cool.. Await nak pakai2 such things..? Even sesetengah pompuan pon tak suka pakai benda camtu sebab memberatkan anggota badan (betul ke aku nie..?? haha..)
Yang tang suar pendek tuu.. Hmm.. Aurat laki kan pusat hingga lutut.. Aku suka baca blog yang kritik pompuan.. Aku suka sangat.. Pasai apa? Pasai pompuan ni payah nak trima teguran. Kalo blogger lelaki yang tegur, sure kompem 199% diorang akan terasa.. Kalo pompuan tegur? Pandang sebelah mata pon tanak.. So, aku nak tegur lelaki poolak.
Berbalik pasal tadi. Asal laki susah eh nak jaga kepala lutut tu? Pakai short pants cool? Haprak cool.. Aku cukup tak berkenan tengok laki pakai shorts. Baik pakai kain pelikat. Lagi nampak alim + warak. Baik la jadi mat2 surau daripada jadi mat2 stylo bukak aurat cenggitu.. Humph! Pakai suar ketat tu trend? Apa yang aku boleh cakap nye…

Warkah Joyah untuk mak...

Image
Dear mak,
Apa khabar mak?? Mak sihat? Harap mak sihat sentiasa & dapat hidup sejahtera.. Makan tu cukup tak? Kena cukup la ey? Nanti sakit.. Adik-beradik yang lain, ok? Harap2 sumenye OK la ey, jgn KO lak..
Joyah ingat lagi, masa mula2 mak lahirkan Joyah.. Betapa peritnya mak lahirkan Joyah setelah sekian lama mengandungkan Joyah.. Joyah tau betapa sakitnya mak terpaksa gendong Joyah dalam perut mak selama ni.. Joyah sayang sangat kat mak...
Lepas je mak beranakkan Joyah, mak tatang Joyah bagai menatang minyak yang penuh.. Mak belai Joyah tiap2 hari.. Boleh kata tiap2 malam Joyah tidur bawah ketiak mak.. Yelah, Joyah ada mak & kakak, abang je.. Nak harapkan bapak, tak boleh.. Bapak JAHAT! Tinggalkan kita macam tu je.. Apa dia ingat Mak ni kilang buat anak ke? Bapak tak patut buat camtu kat kita.. Joyah tau masa mak lahirkan Joyah & adik beradik yang lain, bapak takde di sisi.. Bapak pergi berjoli ngan pompuan lain.. Memang patut mak bercerai ngan dia talak sepuluh sebab das…

KASIHNYA ALLAH PADA WANITA

Image
"Keistimewaan yang Tuhan berikan kepada wanita terlalu banyaknya" "Kasihnya Tuhan kepada wanita!"


Itulah kata-kata yang paling mudah digunakan untuk menggambarkan 'layanan' istimewa terhadap wanita dalam Islam. Sesungguhnya, tidak akan ada mana-mana ajaran, ideologi, atau agama lain yang dapat melayan wanita dengan sebegitu baik sepertimana Islam melayan wanitanya. Malah, kalau bergabung pun kesemua wanita yang cerdik pandai, berharta dan berkuasa di seluruh dunia ini untuk menambah hak dan pengiktirafan buat mereka, mereka pasti tidak akan mencapai taraf kemuliaan serta layanan baik yang Allah SWT tawarkan buat seorang wanita di dalam Islam.
Namun, ramai wanita yang tidak memahami hal ini. Lantaran itu kebanyakan mereka tertipu oleh nafsu sendiri dan merasa terkongkong dengan amalan atau larangan tertentu yang digunakan ke atas wanita Islam seperti amalan menutup aurat, larangan bergaul bebas, poligami, larangan wanita menjadi pemimpin dan lain-lain lagi. Me…