Posts

Showing posts from February, 2011

Kembar-kembarku..

Image
Aku ada kembar 7 sebab tu aku ada di mana2.. haha

"Eh, muka awak sama la macam muka senior saya..."
"Em, awak skola mana ey dulu? Rasa cam penah jumpa je.."
"Eh, muka awak cam muka best student kat skola saya..."
"Kita kenal ke? Macam familiar je??"
n etc....


Reaksi aku?
"Owh, ye ke?? (senyum kambing..) hehe.." Yang part orang cakap cam best student kat skola dia tu aku senyum lebar je la.. Bile la taw nak dapat title tu, dalam mimpi pon tak pernah lagi setakat nie..

Rupa2nya ramai ey kembar aku atas dunia nie.. haha.. Ikut la sape2 yang aku jumpa dia first time & banyak kali pon, mesti ada yang cakap camtuh.. Setau aku, aku ada sorang je kembar, tapi aku pernah jadi kawan ngan dia masa dalam belly mak aku je la.. Sebaik sahaja dilahirkan ke dunia yang fana' ni, tinggal aku sorang je.. (serious nie..).. I once had twin tapi dia gugur.. Mungkin dia dah berjanji ngan Allah s.w.t, untuk tak jalani hidup kat fasa sekarang... hmmm... * * * * *
Ber…

::Keranamu Telefon ....::

Image
Once upon a day.....
Iqa: Angah.. nie apa jawapan dia? (Tunjuk soalan kat buku Science dia..)
Aku: (baca- Who was first invented the telephone? soalan objektif tuu..)
Iqa: Apa jawapan dia Ngah??
Aku: (Tanak bagi jawapan lagi, aku nak cuba bagi klu untuk dia dulu..) Iqa cuba teka. Bunyi telefon camne??
Iqa: Emm... Te..le..fon.. berbunyi (sekali ngan muzik kanak2 riang dia menyanyi..)
Aku: Haa?? Telefon gapo macam tuu?? (Haish.. Tak boleh jadi ni..)
Iqa: Ok la... Bunyi telefon macam ni:- Nyanyi salah satu ringtone handset aku..
Aku: (Speechless..) Uiks? budak2 zaman sekarang.. Ok la.. bunyi telefon rumah macam mana??
Iqa: Kringggg... Kringggg...
Aku: Haa.. tu baru betul.. Em, kalau Iqa nak ingat sape yang cipta telefon, Iqa ingat Kringg.. Kringg tu kan bunyi loceng ataupun telefon. So, loceng dalam bahasa Inggeris tu BELL kan? Cari dalam jawapan tu yang mana nama dia ada BELL.
Iqa: (Tunjuk kat Alexander Graham Bell.. Dan bulatkan jawapan tuu..)
Aku: Emm, betul la tuu, ingat ey, orang yang mula2 ci…

I wish I could......

Image
Main tak Need For Speed - Most Wanted? Ignore laa karakter sexy ladies & lelaki kacak kat situ.. Tatu penuh.. Huishh.. Ngeri nengoknye... Kali ni, aku bukan nak jadi game promoter poolak..

Currently, aku tengah amik lesen kereta kat Institut Memandu Kotaraya. Baru aku tau bukan senang nak dapat lesen ni.. Banyak steps; kursus, amali & sebagainya.. Dahla test ngan kete manual.. Asal tak test ngan kete auto eh? Ramai je yang guna kete auto pastu.. Ntahla.. Nak jimat perbelanjaan kat situ kot? :P
Then, aku terfikir kan best kalo boleh bawa kete macam dalam game Need For Speed tu.. Ikutla, nak accelerate sampai bape pon kete, nak letak noose ke hape.. wat vandalisme laa part yang paling best.. siap boleh reward lagi kalo wat stunt yang thrilling.. haha.. (Aik? Bila masa lak aku jadi tak sivik camni? Aku dlu pengawas yang skema giler tuu.. Exco Disiplin Pengawas lak tuh..)

Part ni la yang paling mengancam.. Adrenaline hormone also secreted during this moment.. Macam laa pemain kena ke…

Jom belajar Alif Ba Ta balik...^^

Image
Alif.. Ba.. Ta..Tha..Jim..Ha..Kho.. (I used to sing like this when I was a kid..)
So, Alif Ba Ta versi orang dewasa kat bawah ni.. Jom dengar & hayati video kat bawah ni.. Best!


Mainly, video ni describe every alphabet in Al-Quran.. Subhanallah... So, belajar Alif Ba Ta bukannya hanya untuk kanak2 @ muallaf je.. Bukanke al-Quran ni buku panduan kita as Muslim?^^

My Pingu dah boleh cakap melayu laaa....

Image
"Cutekan saya?? Sayalah Pingu! Ni blog tuan saya.. Dia baik tau.. ^^"
Finally, aku dah dapat ajar dia cakap melayu.. :)
Aku dah jumpa aktiviti baru selain blogging kot... hoho... Siyes, aku tak berapa minat sangat dah main facebook, quite boring to me sometimes.. So, sampai certain times, melangut laa aku kat depan tv, tengok cite2 nieh..

Phineas & FerbAku adore watak Ferb & Perry.. Coolio.. haha..
Fairly OddParents Go Cosmo go! :)
Haha... aku taw, ni sume katun, tapi best.. Mula2 aku tak bape suka sangat tengok kartun nie even masa kecik dulu aku ni kipas-susah mati katun2 ni.. tapi, dah takde ape sangat yang nak wat, so, bukak tv tengok la katun, lagi best.. haha.. Tak matured? ikut laa.. kadang2 ada immatured-side of us.. Ye tak??
And another thing is, sejak ada versi alih bahasa kat Astro & other TV station, budak2 dah tanak dengar bahasa asal dia.. Contohnya, kat rumah aku, adik-beradik aku sume prefer bahasa Malaysia instead of English.. Ye ar, takkan nak dengar m…

Katakan kita cinta......

Image
Ye ye.. aku taw Valentine's Day da berlalu 2 hari lepas & Maulidur Rasul baru je semalam semua umat Islam sambut..
Valentine's Day- menatam gapo la ni...? ish3.. Bagi aku takde yg spesel pon pasal hari ni.. Kalo non-Muslim sambut, kita xpayah la sambut.. Kita as Muslim, bukannya ada sambutan camni. Hari Kasih Sayang? Hari2 kita berkasih sayang ngan family, sahabat2.. Aish, kne ada tarikh spesel gak ke..? Ada ke yg xtaw pasal sejarah Valentine ni? Aku rasa majoriti tau.. Kalo xtaw, klik sini.. Then, bagi yang berkapel2 kat luar tu, ada ke beza sambut Valentine ngan tak sambut? Rasa cam sama je.. Ahaha, ok aku tiru ayat woot woot.. tertarik ngan post dia haritu (klik sini.) As conclusion, Rasulullah s.a.w bersabda; "Janganlah kamu meniru sesuatu kaum (agama), maka dia termasuk kaum (agama) itu.."Bukan just sambutan Valentine je ye, sambutan lain pon takleh jugak. Pakaian & sewaktu dengannya pon takleh ye..
Maulidur Rasul- hari Keputeraan Rasulullah s.a.w. Kena seb…

I'm a poem-maker?? Ala2 Shakespear versi Malaysia tapi I pompuan lah!

Image
Huh? Sejak bila poolak aku blaja wat sajak, pantun & sewaktu dengannya? Absolutely, aku bukannya budak sastera zaman sekolah dulu.. Back then, aku terpaksa wat la benda alah ni masa kelas Writing kat CLC tu.
Aku tak tau la benda yang aku wat ni nak panggil apa.. Sajak? Syair? Pantun? ikut la pape pon.. Yang pentingnyer, this truly shows the PATRIOTISM in me... Really? hehe.. kinda.. aku penah je masuk koir masa tadika dulu.. haha..
Ok, back to English.. Disebabkan CLC tu pusat bahasa Inggeris, aku kena la wat karya dalam bahasa tu.. Sure, tak sedap.. Ahaha.. Ikut je laa..
So, here it is.... Theme of the poem: 1 Malaysia
Lovely, peaceful and unite, With Sun shines so bright, And stars glory at night, That is what Malaysia has inside,
Beaches, forest and rivers, The nature's beauty kept alive, And Malaysians' hearts never diverge, That makes tourist arrive.
Malay, Indian and Chinese, Are under the same roof Photographs taken by saying cheese, One Malaysia concept together we proof.
ketupat,…

PHONETICS?? Apa tuh???

Image
Currently, aku sekarang tengah menghabiskan masa dengan menternak lemak & tanam anggur.. huh.. Beruntung gak, sape2 yang dapat PLKN tu, at least, boleh stay slimmer, toughkan badan, manage weight and so on.. Tapi, bertuah gak sape2 yang tak dapat stay kat 3 months quarantine tu.. Whatever la..
So, daripada terus membiarkan lemak diternak, aku pon decide untuk masuk Pusat Bahasa Titian Jaya (cooperated with Cambridge Language Centre..) Aku just amik 3 months course. Yang bestnye, kat CLC ni, dia tawarkan 4 subjek untuk dipelajari. GrammarWritingConversationPhoneticsThe 1st three tu, aku taw la mende.. Tapi for the fourth, hmm.. I have no idea about that masa mula2 aku dengar.. Lepas blaja 2, 3 session dalam kelas Phonetics tu, finally I get the pictures. What is Phonetics? Wikepedia je laaa.. haha..
International Phonetics Symbol Mula2 tengok, sikit pon aku tak paham ni simbol mende.. Macam tulisan zaman Flinstones poolak.. Ahaha..
Phonetics ni pendek kata blaja pasal simbol2 yang ada …

Asal usul Hansyirah Takezur..

Image
Macam hikayat poolak.. Siap ada asal usul doe.. Ahaha.. :D
Takdela... Semua orang asyik tanya ada apa dengan cinta? Eh, silap, ada apa dengan Hansyirah Takezur ni? Apasal aku suka sangat guna nama ni? Ada yang cakap aku perasan nak guna nama Jepun.. Lantaklah korang nak pikir apa.. Yang penting, I like the name.. Bukan aku tak suka dengan nama aku yang tertera kat i.c. Tapi sebab terlampau suka la aku wat nama ni..
So, kembali kepada soalan.. What is Hansyirah Takezur actually? Well, ia bukanlah sejenis Unidentified Forbidden Object (U.F.O).. Nak cakap Unidentified Flying Object, aku bukannya boleh terbang pon.. ahaha.. ok, tak klaka.. =_="
Aku jawab je lah...
Hansyirah stand for my name.. Almaklumlah, nama anak-anak zaman atom ni ada banyak patah, termasuklah ambo.. Nama aku ada 2 patah iaitu:- Hanis & Syahirah, so aku combine jadi la Hansyirah..
Takezur poolak gabungan nama lovers.. Aishh, bukan nama sebarang lovers, aku pakwe pon takde.. haha.. Takezur tu exactly combina…

I'll Make A Man Out Of You

Image
Sumber: You Tube
Let's get down to business To defeat the Huns. Did they send me daughters When I asked for sons? You're the saddest bunch I've ever met, But you can bet before were through, Mister I'll make a man out of you.
Tranquil as a forest, But on fire within. Once you find your center, You are sure to win. You're a spineless pale pathetic lot And you haven't got a clue. Somehow I'll make a man out of you.
I'm never gonna catch my breath.
Say goodbye to those who knew me.
Why was I a fool in school for cutting gym?
This guy's got them scared to death!
Hope he doesn't see right through me.
Now I really wish that I knew how to swim!
(Be a man) We must be swift as the coursing river, (Be a man) With all the force of a great typhoon, (Be a man) With all the strength of a raging fire, Mysterious as the dark side of the moon.
Time is racing toward us, 'Til the Huns arrive. Heed my every order, And you might survive. You're unsuited for the rage of war, So pack up, go h…

Teringat!

Image
I used to study here those days..

Firstly, thanks to Che'ah yang officially tag nama aku kat post kau.. :)) Tadi aku ber'blogwalking', then, aku pun lepak kat blog my really old buddy: Che'ah.. then, I've come across this post, kat blog dia.. (click here)..Very nostalgic.. .
Hari tu, student SKSTB (batch 2000-2005) saja wat informal meeting.. And aku cam biasa tak dapat pergi sebab nun jauh di sini (Kelantan). Well, everybody is grown up.. 5 tahun tak jumpa diorang lagi la aku tak cam diorang.. And yang penting sekali, mungkin diorang pun tak cam aku sape.. Kat FB, sume cakap aku lain.. Lagipun sume makin meniggi.. Aku je la kot makin merendah.. haha.. Siyes dulu aku la The Tallest among them.. Maybe sekarang I am The Shortest.. whatever la.. At least, aku penah gak pegang title The Tallest dulu.. ^^ *wink2..*
Aku tabik spring la kat Che'ah sebab mampu ingat segala kisah masa bergelar murid sekolah rendah dulu. I couldn't remember much what were happening those…