Posts

Showing posts from 2011

Gelombang Istidraj

Image
Lately, aku agak busy. Busy doing nothing. --"
Takdelah. Macampostaku sebelum nie, aku ada mention yang kitorang akan berhijrah ke rumah baru. And sekarang, memang dah masuk, dah start memunggah barang & kemas tapi not fully done. Lagipon rumah nie bukan beli siap tapi designated by my mother & rakan sekerjanya. Jadi,agak lambat laa dari segi maintenence & sebagainya... 5 tahun duk Kelantan baru dapat rasa duk rumah sendiri. huhu... So, agak excited laa.. ^^
***************************************************************
Pukul 5 p.m lebih semalam (011211), result dah keluar. Memang agak lambat sebab saja nak main ngan adrenaline hormone kitorang. Punyalah check kat website, asyik ralat je. Well, agak annoying jugak laa pasal sume orang asyik update sal result nak kuar ble kat FB. hoho. Sume orang tak sabar, aku je kot cuak. --"
Then, pukul 5 camtu orang wat havoc kat fb, result pon kuar jugak finally. Punyalah cuak nak log in. Dahla loading slow, saje je nak mai…

Perihal bola

Image
Sejak akhir2 nie, makin hangat pasal bola kat Malaysia. Al-maklumlah, lepas Sea Games, kelayakan olimpik pulak. Lepas menang menentang Indonesia dalam Final Sea Games 2011 hari tu, populariti pemain Malaysia melonjak naik. Yeay! Aku pon tumpang gembira. Ramai orang update status macam2 kat fb.  "Tahniah Malaysia.""We are proud to be Malaysian""Patah sayap Garuda diterkam Harimau! :D" *err, tu status aku...** sebagainya....


Even mak aku yang sememangnya minat bolanya mendahului aku suruh aku tengok match tu especially part penalti. Yea, quite mendebarkan. Macam aku pulak jadi Apek. hue hue hue.
Technically, aku pon bukannya minat sangat bola. Takdelah update sangat perkembangan pasal bola. Gaya bagai nak rak, kononnya aku nie peminat setia Chelsea. Semua benda nak Chelsea. Tapi dah nama pon perempuan, asal usul minatnya adalah terhadap player sahaja. Apasal la sume soccer player hensem? Errr....

Tapi lama2 tu memang jadi minat gak la. Just minat, tak sampa…

Pencinta memori

Image
11-11-11.
tahun lepas duk heboh 10-10-10
tahun depan 12-12-12
tahun seterusnya? takde bulan 13. =.=''

Nothing special bout this day. cuma tarikhnya je kot yang lawa. Bagi aku hari nie yang specialnya bila family aku & aku kena berpulun kemaskan rumah. (bukan berkemas sangat kot, lebih kepada merombakkan rumah). Kena packing2 barang, masukkan barang dalam kotak, beg, plastik & sebagainya. Kenapa? Sebab tak lama lagi akan tiba masa penghijrahan dari rumah lama ke rumah baru. Tak sabar kott... >.<


Bila tengah kemas2 rumah (means kena belek balik barang2 lama i.e.: Baju2, buku2, cenderamata & others), tengok barang2 tu memang menggamit memori & nostalgia kot. Teringat balik masa zaman2 sekolah dulu *macam la lama sangat tinggal sekolah...* 
Even uniform sekolah rendah masa darjah 6 pon aku simpan satu set. Uniform sekolah menengah satu set. (macam KFC je set2 nie) Bukan apa, bagi aku tu semua adalah kenangan. Dan aku dapat lihat betapa terbantutnya tumbesaran…

Menangislah sebelum Berkata-kata

Image
Salam Aidil Adha 1432h. 
Bila cakap pasal Aidil Adha, pasti kita akan linkkan dengan pengorbanan. Orang dah sedia maklum dengan sejarah Aidil Adha. Peristiwa antara Nabi Ibrahim a.s dengan anaknya Nabi Ismail a.s yang berkisar tentang pengorbanan ayah terhadap anaknya yang sangat2 superb.
Aku suka baca kat SINI tentang peristiwa sejarah Aidil Adha. Nukilan Hilal Ashraf. Kalo rasa nak baca daripada sudut pandangan dia, boleh la klik.
Dalam kesempatan nie, aku nak ucapkan Salam Aidil Adha kepada semua pembaca. Ada ruang dan peluang nie (al-maklumlah, orang busy, jarang update blog), nak minta maaf jugak kalau ada tersalah atau terkasar bahasa. Terkomen2 yang tak kena ke apa. Harap dimaafkan. :)

******************************************************** Enough about Raya. Cliche kot.


Makin dewasa, makin banyak pengalaman. Hipotesis tu diterima. Makin banyak pengalaman, makin banyak kita belajar. Tu pon boleh diterima. Sebab tu mat saleh kata: Experience is the Best Teacher.
Kita bermula deng…

Niat

Image
Lumrah manusia yang memang sukakan benda yang baik2, sukakan pujian, sukakan something yang boleh menyedapkan perasaan. Benda tu normal. Yang membezakannya, macam mana kita menerima benda2 tu. 
Satu pengajaran buatku apabila mula melakukan sesuatu yang bukan keranaNya. Mulalah kita akan rasa riak, bangga diri & nakkan penghargaan. Padahal, kita dah maklum buat sesuatu kerana Allah....
Perasaan camtu pernah melanda diri aku. Kononnya lecturer pernah announce dalam kuliah yang group aku (subjek Law) pernah dapat 2 kali presentation terbaik among other groups & tutorials. Alhamdulillah, kitorang bersyukur sangat sebab penat lelah membuahkan hasil.
So, untuk kali ketiga, kitorang pon (yang kononnya competitive nie) nak buat slide terbaik lagi untuk topik Alternative Dispute Resolution (ADR). So, bersengkang la mata. Namun, apa yang diharapkan tak kesampaian. Agak sedih la jugak. Tapi tulah yang terjadi bila kita buat something bukan keranaNya. Memang la kitorang dah setting niat buat…

Andai kematian menjelma...

Image
Assalamualaikum....
Just having a little thought...
Semalam, time dalam kelas, kitorang saje2 la borak..  (Ikuti perbualan kat bawah. Dialog antara 2 orang member aku)


Ummi: Eh, ada orang top-up kan aku RM 10. Aku tanya mak bapak aku... 22 cakap tak...
Wani: Kau panggil ayah kau bapak eh?
Ummi: Eh, takdelah... Aku panggil ayah laa...
Wani: Urm... Wani takde dah la orang untuk nak panggil ayah... :')
Ummi: Wani... sorry2.... 
Then, Wani pon cite la bila ayah dia meninggal dunia. How old was she at that time, how the situation was. Tak semena2 disebabkan dengar cite2 tu, mengalirlah air mata sebahagian yang ada kat situ. At the same time, Ummi pon cite sal member dia yang kematian ibu masa on the way balik dari sekolah dulu. Lagi la sayu. Situasi dalam kelas time tu pon agak melankolik, padahal masa tu kitorang ada presentation. Seriously, tak boleh fokus time tu. Huhu... Kantoi tak fokus~





**************************************************
I was having a little thought.

Bersedia ke aku …

The 11th Hour

Image
Assalamualaikum w.b.t....

rasanya memang dah lama gila aku tak update blog nie. Haiyoo... indeed, aku bukannya blogger tegar. =,=''


But as I undergo a student life or life as a Muslim, rasanya memang banyak masa habis digunakan dan indeed dalam kata lain, banyak gila masa dihabiskan dengan sia-sia. Dengan tidurnya laa, makannya laa, tengok movie, fb & so on.
Bila masa tu telah pon berlalu, baru la nak realize,  "alaa.... rugi gilaa, kalo aku buat benda tu tadi kan....." maka, bermulalah istilah KALAU. 
tu pon kalau sedar laa... mostly, rasanya memang selalu ikut kata hati je or penuhi tuntutan nafsu.
As I read along buku Hlovate - Contengan Jalanan, rasanya mau meremang kot bulu roma. Rasa terkena batang hidung semua benda tu. Amik kata watak Akmal dalam novel tu.... "Kita selau jadikan diri kita sebagai watak putih dalam Al-Quran... tahulah kita Islam kan, then, mulalah nak perasan yang kitalah orang yang beriman yang disebut-sebut dalam Al-Quran tuu... dala…

Kenangan Aidilfitri 1432H

Image
Time flies fast. Tak sangka tempoh seminggu akan berakhir kurang 24 jam dari sekarang. 
Bila dah bersama famili, sanak saudara & rakan-rakan, yang dekat jadi jauh, yang lambat jadi cepat & sekarang.... semua tinggal kenangan.




Pengalaman yang manis2 saja mampu kuingat. Yang pahit2 tu letak sipi2 cerebrum sudah la kot?
Memandu kereta: Agak la kot. Tahun pertama beraya dengan diberi kepercayaan drive kete. Sape cakap driving tak letih. Teramat2 meletihkan. Especially time2 raya camni. Dengan jalan yang tak sah kalo tak jammed. Perghh... tahan je laa duk dalam kete di bawah pancaran dan sinaran terik matahari.... Sekali bawak, isi minyak tu jadi perkara wajib la kot. Kuhanya mampu melihat duit berterbangan keluar dari celahan dompet... errr....Duit raya: Siapa sangka dalam usia yang nak menjengah 20-an ni pon ada lagi yang sudi bagi aku duit raya.... Makin bertambah pulak tu. Teringat kata2 nenek aku masa zaman budak2, "amik laa duit yang tak seberapa ni, buat beli aiskrim te…

When somebody loved me

Image
After 3 months, homesick is cured by yesterday. :D

12 jam perjalanan dalam bas pon tak meninggalkan parut
pokoknya rindu sudah terubat,
Ahh... nampaknya masa seminggu nie kena digunakan sebaiknya. 
Aku harap masa akan berjalan dengan seperlahan mungkin...
oh ye... aku gembira sebab dapat dating dengan si dia.
siapa? 
my bestfriend la... sudah 3 bulan kami tak berjumpa
saling bertukar hadiah, Hadiah hari lahir kami yang sudah pun berlalu...
Juga kugembira untuk menjadi pemandu & peneman yang setia
buat ibuku bershopping
Eh, kukira ku tak bisa lagi untuk memandu. :D
Tiba2 ku jadi cengeng sebegini bila bersama 
keluarga dan teman karib...
phuuu.... =.=''

p/s: macam la tak pernah berpisah selama nie. padahal 5 tahun duk asrama.  oh ye, tetiba mood jiwang. sedap pulak soundtrack toy story 2 tu...

Optimisme

Image
Sometimes, we have to force ourselves to do something we don't like. 
Ye la... Bak kata motivator, tu lah resepi orang berjaya. Tapi kalau la kita lakukan benda dalam keterpaksaan, dalam masa yang sama, kita tak pernah suka benda yang kita buat tu, is it worthy? Ask yourselves...
Kita tak pernah or kurang amik tau yang sebenarnya kesusahan yang kita alami sebenarnya menyenangkan kita satu hari kelak. Bak kata orang2 tua, bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian.... (ohoi.... ni yang rindu kat abah nie sebab selalu cakap camtu)
So, resipi untuk buat benda yang kita tak suka a.k.a buat dalam keterpaksaan adalah dengan menjadi seorang yang OPTIMIS. tau optimis? wiki or google je la....
yerp, meh aku bagi sedikit analogi tentang perbuatan yang sering dibuat dalam keterpaksaan....
Situation 1; EXAM:
Sape suka exam? Budak2 genius tahap Albert Einstein & yang memang gila study la kot yang memang adore ngan Exam nie. Aku setiap kali exam, for sure nervous tahap apa. (aku memang suka g…

Antara Usaha & Rezeki...

Image
Hari ni 15 Ramadhan 1432... it's mean approximately 15 hari lagi akan masuk bulan Syawal. Sekejap sungguh masa berlalu... Semoga kita terus meningkatkan ibadah di bulan ini... insyaAllah...

2 hari lepas, aku & member (member A & memeber B) pergi jenjalan kat salah sebuah mall kat Nilai nie... tak semena-mena, kitorang kena tahan dengan segerombolan makhluk promoter... Diorang cakap nak buat testimoni Bahasa Inggeris... So, kitorang pon follow je la... Rupa2nya diorang tengah promote software linguaphone... Aku & member 2 orang tu dipisahkan antara satu sama lain. Means, setiap orang satu promoter... (memang gila2 promote laa....)
Aku just tadah telinga la dengar apa yang consultant tu cakap. Yela, setiap promoter mestilah puji gila2 diorang punya company product. Aku tak nafikan produk tu bagus & MUNGKIN berkesan. Yelah, sampai promoter tu jamin 98% berkesan. Tapi nak paksa orang beli or register tu agak keterlaluan la kot.? (tetiba teringat video Mathlutfi - serta p…

Nostalgia Ramadhan

Image
Masuk bulan Ramadhan nie, terus aku teringat memori2 daun pisang time2 skolah dulu... Aku ada sorang kawan yan terlampau baiknya... Alhamdulillah ukhuwah tu berterusan sampai sekarang... Sampaikan nak menjelang Ramadhan semalam, dia kirimkan aku stok2 makanan, banyak pulak tu... dengan Nesvitanya laa & so on... Mungkin susah kot nak terima perpisahan nie... Almaklumlah, selama nie nak 5 tahun kot selalu sekali ngan dia... Alih2 tahun nie, aku tercampak kat Nilai, dia kat PJ. Tapi, dia bersusah payah kirim makanan  untuk aku... 
Pernah sekali tu masa form 2 kot, ktitorang tak tido malam sebab nak tunggu pokok sujud masa bulan Ramadhan... Almaklumlah, pokok sujud petanda lailatulqadr... lastly, sama2 fell asleep... Nak dijadikan cerita lak... Memang malam tu betul2 lailatulqadr... Melepas..... haha..
Time form 5 yang paling best kot... Dengan penuh syahdunya, kitorang duduk2 kat bawah layaran bintang2... dah la masa tu banyak gila kot bintang & talked our past years... Macam kapel…

Penjelmaan

Image
Assalamualaikum w.b.t...
Post ni agak personal sikit... Maaf kalau bosan...


Aku rasa sejak akhir2 ni blog aku agak sastera sikit... Ada orang habaq kat aku yang aku punya penulisan dah ala2 nak tulis buku antologi KOMSAS for students sekolah menengah.., =.='' Almaklumlah... aku just nak mantapkan bahasa melayu kot... Aku sekarang dah tak belajar bahasa Melayu formal... Kat kampus, kitorang just guna 2 bahasa utama; bahasa Inggeris & bahasa Arab... tapi aku pandai je cakap bahasa Melayu pasar... Bahasa pasar aku memang undeniable la tip top nya... 

Yerp, it's been almost 2 months kat sini... Alhamdulillah aku dah mampu adapt diriku dengan suasana kat USIM even banyak sangat kot assignment... Sampai tak cukup tanah aku duduk... Mid-term pon next  week... Gasak la kau... Belasah je laa... Pesanan untuk diri sendiri: Jangan wat last minute preparation.. Banyak nak kena ingat tu... Madkhal, Mabadi', Quran & Hadith, Law & so on.... Haihhh.... I wish I were a computer…

Bunga yang kian mekar...

Image
Teringat masa zaman kala muda, fikiran yang berada di benakku pada zaman2 berikut:

Zaman kanak-kanak: Aku kagum dengan mereka yang memakai seragam sekolah beserta kain berwarna biru gelap. Membawa beg tarik & bermain bersama teman-teman. Kukira diriku akan menjadi matang kelak.Zaman sekolah rendah: Aku kagum dengan mereka yang memakai seragam sekolah beserta kain biru cerah & membawa fail & buku2 di tangan. Sangat mengujakan diriku untuk memasuki zaman tersebut. Kukira diriku sudah matang.Zaman sekolah menengah: Aku kagum dengan mereka yang menyarungkan seragam biasa & bebas daripada waktu sibuk yang padat seperti di sekolah, menggalas beban buku yang kian tiada.. Kukira diriku akan menjadi dewasa.Zaman menara gading: Aku kagum melihat mereka2 yang sudah berjaya bergraduasi & bakal mendapat kerja kelak. Kukagum dengan arus-arus perjalanan yang mereka tempuhi.. Aku tidak sabar untuk menjadi dewasa...Zaman dewasa: Masih belum difikirkan... Sangat infiniti... Mungkin a…

Kebersihan menghapus...?

Image
9 Julai 2011,

Satu lagi hari bersejarah bagi Malaysia kini...

Rakyat Malaysia akan menggunakan perkataan yang sinonim dengan BERSIH selain daripada BERSIH..

seperti..

clean, nazifah, cuci, suci...

Warna kuning yang simboliknya sebagai warna kedaulatan raja-raja juga mungkin akan berubah suatu hari nanti,

Aku teringin untuk mengikuti dan mengetahui kesinambungan daripada peristiwa ini..

Pastinya akan meninggalkan seribu satu erti dalam setiap insani...

9 Julai 2011

hari yang paling gempak

Bahkan gempaknya menandingi larian 1 Malaysia...

Beribu-ribu manusia turun padang & bertahan dengan segala macam dugaan daripada pelbagai pihak...

Demi menegakkan hak keadilan manusia...

9 Julai 2011

Hari yang paling meriah bagi sejarah Malaysia

Dan pastinya rentetan peristiwa ini akan menjadi lebih men'ceria'kan...



Of 4th July

Image
4th of July.  Yerp, bertambahnya setahun lagi usia aku dalam tahun masihi. Hari lahir dah jadi macam satu hari sumpahan ceria. Even, orang tu moody sekalipon, tapi dengan satu spell, "Happy Birthday, Selamat hari lahir, sanah helwah" & sewaktu dengannya mesti menjadikan orang tu senyum lebar. It gives positive feedback. Kalo ikutkan logik, sape yang nak umurnya bertambah? Kalo boleh sume nak stay young & freshly born. Ye dak.? Tapi kalo dengan ucapan tersebut mampu menggembirakan mereka apa salahnya? Lagipun, tu tandanya kita masih lagi diberi kesempatan oleh Allah untuk hidup & menjadi hamba yang hakiki kepadaNya.. :)
Sape yang share birthday hari ni, aku ucapkan "Happy Birthday!"  Semoga ketaatan kita sebagai hamba kepada Allah semakin utuh. Semoga kita sentiasa hidup bawah keredhaanNya..  :)
Lastly, sape2 yang wish sama ada kat fb, sms, secara live & so on, aku ucapkan terima kasih. Sedikit sebanyak ucapan2 tu dah menceriakan hari aku. And also thank…

Panahan Kimia

Image
"Atom, molecule, ion... compound, mixture, element... neutron, proton, electron... & bla.. bla... blaa..."
Aku ingat lagi time first time aku belajar Kimia masa aku form 4. Aku bukannya faham sangat istilah2 dia.  blurr je.. Exam mula2 pon asyik dapat C & D, Naik mereng kot otak aku nak hadam istilah2 kimia nie. Sampaikan exam kali kedua masa form 4, kertas kimia aku kena lempar ke lantai sebab markah yang terlalu "tinggi"...
Tapi aku pon tak tau nape aku gilakan sangat subjek nie. Setiap kali ada eksperimen, mesti aku nak amik chemical substances tu & conduct experiment. Walaupun ada je apparatus yang pecah sebab keganasan menghandle eksperimen tu tapi aku tak kesa. even tangan aku pon penah je kena baham ngan Acidified potassium manganate (VII) solution & so on.


But now, no more chemistry & sciences subjects yang lain. agak sedih kot mula2 untuk tinggalkan kimia. (haiihh.. kimia je ke kak?? hampeh beteii..) Tapi takdir dah bawak aku ke si…

Type of People

Image
Assalamulaikum w.b.t...
Ada sape2 rindu aku tak? Especially Ghost Writeryang siap tanya dimanakah kelibatku. Hihi. Siyes perasan.

Selama hampir sebulan aku di sini, macam2 orang yang aku jumpa. Ada yang biasa2 je, yang cool, yang terover dose & so on. Yelah, lain orang, lain ragam. But yet, eventhough kita masing2 ada specialties, kelebihan dan keburukan, kita still berada dalam dunia yang sama.

Type of people.. And this typewriting is just based on my observation, bukannya dari kajian yang tepat, padat & jitu. =,=''

Men'capub': or else cari publisiti. Aku tak tau apa yang speselnya sangat jadi this type of human.  Maybe, their centre of attraction did really boost up their spirit to have confidency. Tapi certain people might think this "mencapub" people are really annoying sampai dah create haters among them. Benda tu adalah normal kot?? Dalam ramai-ramai mesti ada gak sorang dua yang jenis camtu kan.
Merendah diri: Really down-to-earth. At least takde…

Bermulah fasa baru

Image
It almost a week I studied in USIM. Kuliah pon baru je bermula hari ni. Nak kata belajar tu tak jugak la. Lecturers just bagi briefing untuk subjects yang akan diajar. Alhamdulillah, almost a week aku duk kat sini, I did feel happy. Ngan housemates yang gila-gila & sekepala. Within a month, kitorang pon dah rapat macam dah kenal lama. Yang klaka nye kitorang bukannya just blaja Bahasa Arab & Bahasa Inggeris sebagai subjek bahasa. Bahasa negeri lain pon belajar gak. Bahasa utagha, selatan, sabah, timur & so on. Dialek Kelantan aku pon aku aku rasa dah kurengg.. haha.

Tipulah kalau aku kata kalau aku tak rasa nervous study kat situ. Aku pulak merupakan pelajar Tamhidi Syariah & Law. Student2 lain ramai je boleh speaking arabic fluently.  Masa duk dengar lecturer dari Puan Mina which is fully in Arabic (no wonder, she is from Medina), aku terlopong seyh. Mende poolak nie? Haishh.. Aku just dapat agak beberapa words Arab & I just considered, "dia maksudkan itu kot?…

Rakusan Jalanan

Image
Who don't love driving?
Bila drive je rasa cambest je. Especially bila drive kat jalan yang lengang & lurus camni. Speed lah tang mana pon, padahal bukan kat highway pon time tu.

Newbies cam aku yang fresh-fresh dapat lesen nie majoriti eksaited kemain bila drive. Tapi tu hanyalah perasaan masa mula-mula je. Terasa kepuasan bila lulus driving test. Bawak pon kemain laju. Takde dah nak main 50, 60 km/j macam mula-mula belajar kete.Bak kata orang ke'skema'an tu akan hilamg serta merta bila dapat lesen. Ye la kot? Kids nowadays kemain eksaited bila cakap, "woah! aku drive 120km/j tadi!" (dalam keadaan sedar, huruf P terpampang indah di depan & belakang cermin)


Purpose of talking? Show-off? Kinda..
(orang amik lesen, kita nak jugak an? so, masing2 berlumba nak show-off? gitu?)

Sikap driver macam-macam. Kalo dah expert + tak sabar, kejenya memotong je memanjang. Takdenya lah nak follow ketat-ketat belakang kereta lain. Kalau salah sikit, mulalah nak hon + tunjuk…

USIM awaiting

Image
Pejam celik pejam celik tinggal berapa hari lagi aku nak tinggalkan rumah. Aku akan melanjutkan pelajaran di Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai dalam tamhidi Syariah & Undang-undang. Aku tak berjaya ditawarkan ke IPG. Takpelah. Ada hikmah di sebalik semua yang berlaku. Lagipun, at least takdelah aku akan pening buat kali kedua nak fikir nak sambung belajar kat mana. Rasa sekejap je masa berlalu. Frankly speak, my preparation for the Uni so far tak sampai lagi 50%. By this time, medical check up tak buat lagi. Baju orientasi tak siap lagi. Akaun BIMB tak bukak lagi. Barang-barang lain pon ada yang tak beli lagi. Padahal daftar 1 Jun nie.Cari pasal la kalo macam nie. haha.

Yea, aku tengok most of the SPM leavers sangat TERUJA kot untuk masuk fasa baru. Kat facebook siap ada buat group untuk bakal pelajar. Ye, kitorang dah pon buat havoc sebelum masuk Uni lagi. Aku rasa bila sampai kat sana, suasana masa mula-mula tu takdelah sehavoc kat group FB tu. Kat group tu dah siap chatting…

Stars On Earth

Image
Satu perkara pelik yang berlaku dalam tempoh hibernasi ni adalah apabila aku mula layan filem Hindi. Hahai.. Buang tebiat gila ah.. Sebelum ni, aku memang terkenal dengan anti-bollywood. Tapi lepas layan filem 3 Idiots, aku mula membuka mata.. Bollywood is quite awesome! Tapi aku tak suka la yang jenis lovey-dovey, dancing thingies! Err.. Peminat bollywood, jangan marah..
Melayari kebosanan di malam hari, abah aku pon tune to Zee Channel. Erh, aku tak suka channel tu.. I prefer Disney.. *napok bebeno kebudakannya.. =.=''* Tetiba mataku terpaku kat kaca TV. Cerita pe aku tak tau, tapi bila info, rupa-rupanya Aamir Khan berlakon, terus terbatal segala aktiviti aku. Maybe sebab penangan 3 idiots kot aku jadi suka tengok lakonan Aamir Khan.. hue hue hue..



Tajuk filem tu Taare Zameen Par. (Stars on Earth). Directed by Aamir Khan. Jalan ceritanya sangat menarik. Pasal budak, Ishaan (Darsheel Safary) yang mengalami diseleksia, yang tak mampu mengintepretasi tulisan, nombor dan ayat. Di…

Saat getir yang dilalui

Image
Ku meniti hari-hari yang berlalu. Semakin ku sedar, tempoh hibernasi ku semakin singkat.. Akan ku keluar dari gua, melihat dunia yang penuh dengan pancaroba, fatamorgana. Berdepan dengan cabaran & sebagainya. Kenali dunia? Ahh.. Dunia sekarang kotor & jijik. Macam-macam manusia lakukan untuk mencapai matlamat masing-masing.. Kalau cara itu bagus & tidak bertentangan tidak mengapa. Tetapi, seiring dengan arus modenisasi, cara-cara yang kotor sering kali diguna pakai. Inilah yang berlaku bila nafsu merajai diri, menguasai hati. Semua menunding jari. Dan akhirnya semua mati.













Apa yang aku melalut nie? Macam novelis bhai.. Aku sebenarnya tengah menghitung hari ke IPT. Dan sebenarnya perkara yang paling susah adalah untuk membuat keputusan. 
1 Jun 2011, insyaAllah, aku akan bergelar pelajar Universiti Sains Islam Malaysia dalam jurusan Undang-undang & Syariah.. I never expected to get this course. Tapi aku bersyukur juga. Aku juga menunggu keputusan temuduga maktab yang akan d…

Man U menang lagi.. lalala~

Image
Hell yeah, Man U menang.. Machamtaek United.. lulz.. take this!

2-1? Aku redha je lah.. Haihh.. =.=''
btw, Thanks Lampard for the goal! :) Labiu lah..



Bola itu bolat..
Macam2 boleh jadi lah, Lat..

Chelsea memang zuhud pon, kan? :)

Pembunuhan OBL satu propaganda?

Image
Assalamualaikum...
Ramai orang update sal Obama mati.. Eh silap, Osama bin Laden, the most wanted person telah terbunuh (or dibunuh??) Wallahu'alam.. Orang kata palsu.. Photoshopped? Aku pon rasa camtu.

Dan ada sesetengah orang kata Obama, eh, Osama langsung tak pernah wujud. Propaganda US je lebih.. Tak tau la.. Baca katsini..

Masyarakat dunia lebih senang menganggap Osama nie sebagai pengganas.. Sebab kejadian 11 September tu. Dan semua orang lega bila mendengarkan berita kematian Osama nie termasuk lah............
Kata2 Presiden AS, Barack Obama.. "Amerika Syarikat (AS) tidak menentang Islam, sebaliknya AS menentang pengganas."
Aku stunned bila tengok quote ni.. Ye ke? Kejadian kat Palestin tu cane weh? Semua penduduk Gaza tu pengganas ke? Semua rakyat Iraq tu terrorist ke? 
Islam memang sentiasa dianggap pengganas oleh Kafir Laknatullah.. Sesungguhnya Islam adalah agama yang sangat2 indah.. Tapi kadang2 keindahan Islam tu dicemari oleh umatnya sendiri.. 
"Sesungguhnya I…