Posts

Showing posts from March, 2010

KENAPA AKU DIUJI??

Image
Semoga kita semakin semangat dalam menjalani setiap episod kehidupan yang dipersembahkan-Nya dengan segala cinta...

KENAPA AKU DIUJI?
• Surah Al-Ankabut ayat 2-3

•Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi?
Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orangyang dusta.
KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
• Surah Al-Baqarah ayat 216

• Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
• Surah Al-Baqarah ayat 286

• Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

RASA FRUSTRATED?
• Surah Al-Imran ayat 139

• Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-or…

Days 4 menggelapkan muka!

Image
Date: 28-29 March 2010 Venue: Mal'ab Almadrasah
Time: Start time skolah-balik skolah
Event: Sukantara & Merentas Desa
Minggu menggelapkan muka a.k.a minggu membelangkan muka. Kalau pakai sunscreen pun, memang kurang berkesan kot sebab cuaca panas terik. :) Sukantara ni berlangsung selama 2 hari.
Ahad:Merentas desa 4 boys, sukantara 4 girlsIsnin: Merentas desa 4 girls, sukantara 4 boys
Tapi kitorang dapat cuti selama 5 hari. yeay!!

Setiap kali ada acara sukan, mesti akan wujus semangat ASSABIYAH dalam diri kitorang. Aku pun tak sure jugak nape. Maybe, masing2 nak menang kot.. Yela, sape nak kalah an??
Well, rumah sukan kat skolah ada 4:
Hanafi (hijau)Maliki (merah)Shafie (biru)Hambali (kuning)Well, insyaAllah tahun ni, Shafie akan menjadi juara..
GENERASI KEBANGKITAN SHAFIE!
InsyaAllah...





acara larian 2 x 100m

lompat jauh


merejam lembing



Well, result tak tau lagi camne.
Harap2 seperti yang diharapkan..
InsyaAllah..


p/s:Menyusul Olahraga on 21st-22nd April 2010..


INAI SEGERA

Image
Tawaran hebat!
Sesiapa yang berhasrat untuk menghias tangannya dengan memakai inai, anda boleh berbuat demikian dalam masa yang singkat. Dalam masa seminit, inai tersebut akan mengering. Hebat bukan??

It's not a joke. But it's gags... :)

Hari tu, mse eksperimen Chemistry. Tangan aku terkena Acidified Potassium Manganate (VII) solution. So, tangan aku pun jadi camni:


Tanya cikgu, macam mana nak hilangkan?Brape hari amik masa nak hilang? Cikgu cakap sekejap je. 2,3,4 hari... What???!!
Rupa-rupanya aku tertipu... Lastly, hilang jugak la malam tu. Tu pun, lepas basuh baju kat asrama malam tu..

Itulah inai segera yang aku maksudkan....(>.<)

Pertemuan yang singkat..

Image
Kucing kat skola aku. Aku pernah berhasrat nak bela tapi orang lain dah amik.... Siap bagi nama poolak tuh. Namanya BLACK. Jantina betina. Tapi tu semua tinggal kenangan. Takde jodoh la kita nampaknya. (*.*) huhuhu..

JOM MASUK U!

Image
Gambar yang sempat aku amik.. Ramai sangat orang...


Hari tu (13 Mac 2010), kitorang pergi Karnival Jom Masuk U yang berlangsung dekat Kelantan Trade Centre. Well, banyak la info yang kitorang dapat. Tentang syarat2 kemasukan & so on... Keadaan dalam tu? Macam ikan sardin dalam tin... Memang sesak sangat2 la.. Kalau nak jalan tu, kita kena follow je. Kalau orang depan berenti, so kena statik. Kalau orang belakang, tolak, ikut je la.. Nak jalan ala2 CATWALK memang tak boleh tapi kalau nak jalan ala2 CRABWALKmemang sangat2 dialukan.. haha :)


Sepatutnya pihak penganjur kena buat 2 jalan sehala ---> satu jalan masuk, satu jalan keluar untuk pergerakan yang lebih smooth... Disebabkan ramai sangat orang, 3 kawan aku (Nusrah, Tikah & Mirah) fed up nak masuk. So, tinggal la kami berdua (aku & Ipah) yang teguh & tabah menghadapi dugaan... (ececece....)

Yang menarik minat aku ---> booth USIM & UIA sebab tak ramai orang.. :) Syarat2 kemasukan USIM & UIA agak ketat. US…

Takde kerja? Carilah kerja..

Image
Date : 4th March 2010
Venue:Sekolah terchenta
Time:Start masa persekolahan sampai la habis masa persekolahan(dahsyatnya...)


"Takde keje, carila keje.."Begitulah pepatah yang sering diungkapkan oleh penulis. Sape penulis tu?? Ntahla.. Kitorang tak masuk kelas hari ni sebab apply keje.

So, our fist job... pada waktu pagi yang indah: PEMBAWA PINGGAN MANGKUK YANG SANGAT BERTAULIAH...

Ni semua perempuan melayu terakhir. Buktinya: pinggan langsung tak pecah masa kitorang bawak..(ececece)

Lepas bwak, kena lap poolak....


Selesai keje pertama, kitorang cari keje kedua,.. Kali ni, agak boyish. So, our second job is: PENGECAT SUKARELAWAN SEKOLAH.


Mudir pun turun padang tolong kitorang. Sayang mudir....

Betapa bersemangatnya kitorang...

Manager kitorang: En. Suhaimi. Malangnya, kitorang nggak dibayar gaji

Malangnya inilah hasil kesungguhan kami....

Hasil vandalisme Timbalan Ketua Pengawas

Ni poolak hasil vandalisme PRS

WANTED! orang yang dikehendaki atas kesalahan Vandalisme

Wajah2 ceria pekerja TAKDE…

Pokok Semalu..

Image
Pernah terfikir tak asal pokok semalu ni ada sebenarnya??
Dahla menyakitkan (kalo terpijak..)
To those yang berfikiran sedemikian, udah2 ler sebabnya pokok semalu amat berkait rapat ngan wanita.. Baca kisah kat bawah ni...


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri …

Result = Study + Tawakkal

11 Mac 2010: Jadi tarikh sejarah utk calon SPM 2009..
For sure, Along pun amik result gak semalam..

Keputusan sekolah aku meningkat. Straight As (12 A) 7 orang.. Selebihnya pasal result SPM skolahku baca kat (sini).
Well, everybody proud of it.. Termasuklah aku.. Kadang2 benda ni bagi pressure jugak kat aku sebab kitorang MUST beat the results.. So, kena study hard!

Well, lepas exam PKBS 1 yang berjalan selama 2 minggu lepas baru bagi aku semangat. Study last minute tak boleh sebab membuatkan kita menggelabah.. Aku tak tau camne result untuk PKBS ni. So, masa for muroja'ah kena extend!
That's the point!

Sedap ke????

Image
"Dah lama tak update blog..."

aku rasa ayat ni jadi ayat wajib (maybe orang pun dah hafal..) :DD
terus kepada entri,.. nak bagi reason pun, bukannya orang tanya.. *_*

Hari Jumaat minggu-minggu lepas bersamaan 26 Februari 2010 bersamaan juga 12 Rabiul Awal 1431H adalah hari maulidur rasul. Minggu ni kitorang (only fifth formers) tak dibenarkan balik sebab ada program bersama MSFT (medical students facilitator teams) from USM KK. Program tu best sangat... Nanti aku cerita dalam post seterusnya.

Hari Jumaat tu, kitorang kat asrama. I don't even call home.. Dan aku tak tau langsung adik aku, Amin kena operate sebab appendix. Aku tau berita tu a week after operation.. (lain kali kena call sokmo!) Huuhuuu...
Minggu seterusnya aku minta kebenaran warden nak balik rumah sebab nak tengok condition dia. Satu malam pun jadi la.. Hari Khamis balik rumah, Jumaat terus pegi asrama balik. Condition dia agak baik tp dia amik masa at least 3 months utk recover (at least...). So, dia kena la b…