Posts

Showing posts from 2010

My Senior Year

Image
SKSTB-6 Tekun (2005)

SMKAM-5 Ibnu Sina (2010)

2 gambar yang berbeza. Tapi xdela beza sangat. Aku still memakai warna uniform yang sama (tapi jawatan yang bebeza). Kedudukan gambar pon hampir sama (barisan tengah). 1st pic ketika bersekolah di Sek Keb Sg. Tua Baharu, Selangor2nd pic di Sek Men Keb Agama Melor, KelantanSekejap je poolak rasa, tamat sudaa zaman persekolahanku. Baru kusedar, betapa pantasnya masa berlalu..

Kisah Kucing dalam sangkar..

Image
Ni gamba kucing aku (Seggy), baru beranak 18hb Dec ari tu... Ada 4 ekor sume. Ntah camne sesat sekor warna hitam. trait bapak dia kot.. ^^ [post pasal Seggy dulu kala..]

Ni baru je masukkan 'dia' (Seggy) dalam sangkar. Selama ni memang lepas je biarkan 'dia' lepak merata-rata. Masukkan Seggy dalam sangkar pon sbb taknak 'dia' larikan anak 'dia' & takut kena makan oleh bapak kucing tu.

Ni nak habaq, semalam kitorang bawak kucing balik kampung. Bukan bawak gi jenjalan, cari makan tapi sbb kitorang ada trip ke KL. So, takkan nak tinggal 'dia & anak2nya' kat rumah kan.. Then, decide la letak kat kampung.
Otw to kampung, memang macam kucing kesejukan (ubah peribahasa cacing kepanasan) duk dalam sangkar dalam kereta. Tak pasal2, aku as penjaga sangkar kehormat kena cakar free2 ngan 'dia' sekor ni.. Aihhh...
Memang tak tentu arah lah.. Tak semena-mena aku berfikir.. chewah...
Macam ni ke keadaan kita nanti kiamat esok lusa.?? Gelisah je.. Tak tau…

Mabruk alaikum!

Tahniah lah dengan result PMR skola yang agak membanggakan..
76 orang - 9A 21 orang- 8A ... (klik link)
Dan jugak kat adik kesayangan, Mohd Amir Syafiq sbb dpt straight A.. Keep it up the good work in SPM poolak..
p/s: Harap2 kejayaan yang sama berulang utk result SPM 2010 ni poolak...

Trip Last ngan Member Naik Bas Sekolah..

Image
Date: 18-21 Disember 2010 Event: Jenjalan ngan member ke Melaka-KL
maybe ni the last moment kitorang naik bas skola yang terchenta. Ikut trip ngan member2 & cikgu2 jenjalan kat Malaysia.. Chewah, ayat! Papepon, syabas lah diucapkan kat mastermind kitorang, Haikal Zainuddin sbb rncg trip ni. Walaupun, lepas je kuar dewan 16hb Disember, kitorang tak lagi bergelar pelajar SMKAM, at least kitorang masih lagi berpeluang naik bas skola... waaa...~ 0_O


-On the road-
-Zoo Melaka-

-At Homestay Datuk Zakaria & Masjid Tuanku Mizan, Putrajaya-

-Bandar Sunway-

-Berjaya Times Square Theme Park-

Hurm, that would be the best moment ever...!

SPM- Semua Perkara Mudah

Image
Betul ke SPM mcam tu? Semua Perkara Mudah??
Eish, orang lain la kot, bagi aku tak.. Kalau diberi peluang untuk amik semula SPM pon, sumpah aku tak mau.. huhu... 3 minggu sudaa aku bergelumang dengan SPM.. adoyaai,.. tak sabar nak abes... lagi 2 paper.. Seriosly, aku agak jelous dengan member-member aku yang lain especially yang sekolah SBP & MRSM.. kwa3
Sabar je la Nis.. =,='


Salam Maal Hijrah 1432

Image
Baru sempat update setelah 2 bulan lebih aku tinggalkan blog terchenta! ^-^
Masih tak terlambat an to say Salam Maal Hijrah.. Baru 3 Muharram hari ni.. Hijrah-perkataan Arab yang membawa maksud perubahan. So, tahun baru, azam pon baru la kan? Semoga apa yang kita lakukan sentiasa mendapat rahmat-Nya.. Amin..
Pada pendapat aku, sambutan Awal Muharram memang dilakukan dengan penuh tawaddhu'. Mana taknya, setiap orang Islam kena baca Doa Akhir tahun sebelum masuk waktu Maghrib & Doa Awal Tahun lepas masuk waktu Maghrib.. Tu lah cara sambut tahun baru yang sebenar-benarnya.. Kalau orang hayati betul2 makna doa tu, InsyaAllah bertambah sayang kita kat Ya Rabb.. :))
It's time to Hijrah! Let's go guys! :))





Sudah terlambat ke??

Image
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRIMAAF ZAHIR & BATIN
Sudah terlambat ke nak ucap? Orang kata raya sebulan,tapi ada gak yang cakap raya seminggu. Ikut la mana2 mazhab pun, yang penting, aku nak ucap jugak. Kepada sesiapa yang pernah terluka dengan empunya diri ni, maaf banyak2 dipinta. Maaf takde expired kan selagi hayat dikandung badan?


Raya2 gak, tapi tahun ni tak terasa sangat keriangan beraya gara-gara SPM.. Adoyai.! Semua letak harapan tinggi. Hope, I can make it succesfully... hurm???
Gotta be back to hostel now.. Plan sekarang.. tumpukan full attention to study. Chaiyok!!~

Arnab & Kura-kura The Return

Image
30 tahun lalu, Sang Arnab kalah dalam perlumbaannya dengan Kura-Kura. Sang Arnab sangat malu bukan kepalang akibat sifatnya yang bongkak itu. Sampaikan kisah kekalahannya di tayangkan berulang kali di Stesen TV Sang Kancil yang kuat menipu itu.

Mujurlah Sang Arnab itu kuat larinya. Boleh lah lari jauh membawa dirinya yang telah malu itu ke benua yang lain.

Di benua baru itu, Sang Arnab bermuhasabah diri sedalam-dalamnya. Mengalir air mata keinsafan di matanya yang memang berwarna merah sejak azali.

Di sanalah Sang Arnab menemui kehidupannya yang baru. Sang Arnab telah ditemukan pasangannya di bumi hijrahnya itu.

Lahirlah Anak Sang Arnab yang selayaknya dipanggil Sang Arnab juga. Sang Arnab mendidik Anak Sang Arnab menjadi makhluk yang tawaduk agar tidak mengulangi kesilapan sepertinya.

Sampailah satu ketika anak Sang Arnab meminta izin untuk mengembara. Mahu juga dia melihat kampung halaman tempat 'Abi'nya diaibkan yang sebenarnya memang akibat bongkak 'Abi'nya dahulu. Seme…

USM- Exciting Walk

Image
Tarikh: 31 Ogos & 1 September 2010 Tempat: Kampus Kesihatan USM, Kelantan
Students F4 & F5 yg terpilih dari skola kitorang. Ada jugak skola lain yg terlibat: SMK Zainab 1, SMKA Naim Lil'banat, SMKA Falahiah, SMKA Tok Bachok, SMK Dato' Perdana & Maktab Sultan Ismail. Program 2 hari ni mmg best la..
FIRST DAY (31/8/2010)
First day (31 Ogos) xdela best sgt sbb kena stay dlm dewan kuliah dari pagi sampai petang. Memang letih... (huuuu...). Hari pertama program ni, kitorang diperkenalkan dengan course2 yg ada kat USM ni.
Antaranya: Sains Perubatan, Bio-Perubatan, Pergigian, Sains Forensik, Kejururawatan, Dietetik, Pemakanan, Patologi Pertuturan & Audiologi.



SECOND DAY
Derak (Jenjalan) time! Second day, kitorang dibawa oleh fasilitator (Kak Laili & Yun Fatt) ke setiap makmal yang ada kat USM. Tapi tak semua. Kat setiap tempat, kitorang diberi briefing pasal course2 yang ada sama ada daripada pegawai2 yang bertugas atau direct daripada pensyarah.
kat makmal pemakanan &a…

KESUNYIAN...

Image
Rasa sunyi poolak Along takde kat rumah.. Takdela orang nak:-marah Iqa & AminHabiskan lauk kat rumahAmik & hantar aku time minggu balik asramaAmik & Hantar kitorang gi tuisyen or skolaBeli barang2 dapurborak2 ngan aku& sebagainya....Well, Along dah pom pergi UiTM Seri Iskandar, 25 Jun yang lepas. Mengikuti kursus Perancang Bandar. Aku tak ikut masa family hantar dia sebab masa tu minggu tak balik asrama.
Maybe rasa sunyi sebab Along orang first dalam kalangan adik-beradik kitorang yang masuk U kot. Tahun ni tahun dia.. Tahun depan tahun aku poolak.. Aku kena amik alih tugas dia poolak sepanjang tunggu result. Tu pon, kalau tak dapat PLKN. Lama2, kosong rumah.. Tinggal abah & ibu je.. Sunyinye..... Nampak gaya main ngan Seggy & Kiddy (Kucing laa..) la tak lama lagi..
Papepon, harap Along boleh cope ngan study. InsyaAllah..

2 NIGHTS to REMEMBER...

Image
First event Event: Malam LifeLine 4 Gaza Time: Lepas Isya', 24 Jun 2010 Venue: Dewan Al-Ghazali Anjuran: BADAR & Jabatan PSK
Sebenarnya, program LL4G ni berlangsung selama 4 hari. Tapi, malam LL4G ni yang paling special. Ada persembahan nasyid, pentomin dan sebagainya. Kitorang happy bila diberitahu sekolah kitorang adalah yang pertama buat program ni. This event was held to create awareness about people in GAZA. Seperti yang kita semua tau, betapa kejamnya Yahudi Laknatullah merampas tanah Palestin. Bukan rampas je, skali ngan tindas poolak uh. Tak malu btol! Ada jugak acara demonstrasi ---> Bakar bendera Israel!

Hancur sudaa Bendera Israel!


Second event Event: Malam Srikandi Aspuri Date: 25 Jun 2010 Venue: Dewan Al-Ghazali Anjuran: MT & Exco Aspuri SMKAM
Malam keesokannya, MT & Exco Aspuri adakan program Malam Srikandi Aspuri khas untuk ASPURIAN sahaja. Malam ni bertemakan Arabian Night. Program ni juga bertemakan Malam Palestin. So, Aspurian kena pakai ala2 orang Arab gitu …

Ekspedisi Ke Bukit Mak Lipah

Image
Venue: Bukit Mak Lipah (Depan SMKAM) Date: 5 Jun 2010 Event: Mendaki sambil meronda

Bukit ni kat depan skola aku je... Klaka an bunyi daki bukit dpn skola? Kalau ye pon, gi la daki Gunung Tahan ke Everest ke...? But to me, menarik apa daki bukit tu. Jarang2 orang nak daki tapi kitaorang dh daki.. ok what?? Yang paling kitorang tak ingat nak bawa, bendera skola, Yela,.. nak pacak kat atas tu.. sebagai bukti kitorang dah pun tawan bukit tu. huhu... Oh ya..people who were getting involve- PREFECTS only.

ni lah Bukit Mak Lipah.

MASA OTW to Bukit ni masa otw ke bukit tu... got a lot of fun!

ni group aku, group 2. Kali ni, aku ketua group aku. Dilantik secara tak rasmi
My group members are: Me, Nashrah, Izzati, Ameezah, Ikram & Syahmi.

kat dalam ni, ada barang amanah (telur). Kitorang kena bawa barang ni daki gak. but, we have to use natural resorces sbgai pelindung.

During pendakian

gelagat group kitorang masa kat bukit..
FYI, kat atas bukit, kitorang telah disajikan dengan beberapa permainan. A…

::Sambutan Hari Guru::

Image
Date: 16 Mei 2010 Venue: School Compound Event: Teacher's Day
Sambutan ni tiap2 tahun diadakan bagi meraikan guru2.. This event was organised by PERTIMA (Fivers laa..) So,tahun ni turn kitorang. Memang busy gler ah.. It took time to complete all the task.. Kali in, aku ditugaskan sebagai AJK Hadiah. Ketua plak tu.. So, I've been very busy on that day.. Yang paling kitorang tak suka sambutan ni diadakan 2 hari before mid-year exam. Haru btol,.. Tapi, demi cikgu, kitorang OK je.. :))

During Preparation



During Event

Aksi cikgu2 masa acara permainan


Ketibaan dif-dif kehormat

Acara pentas
We all PERTIMA

Lastly, kitorang memang enjoy and ikhlas anjurkan majlis ni walaupun behind the scene agak memeritkan.. Tapi, it's FUN!