Posts

Showing posts from December, 2009

Potong...potong...

Image
Ini bukannya iklan P1 Wi Max okey..??
Actually potong @ kerat tebu la..kwa3

Todays's activity: mengerat batang tebu..
Venue: My cousin's home at Besut, Trg
Time:Jam 1700, 25 Dec 2009

Tak reti pun sebenarnya nak kerat camne and this was my first experience..
menurut petua, tebu ni boleh menguatkan gigi serta mencantikkan gigi..
Ntahla, I don't know much about that, sila rujuk pada yang pakar.. (kilk di sini)
Daripada tak reti langsung kerat tebu, expert la gak tapi still tak boleh lawan mentor..huhu




our mentor-cikzie,merangkap my aunt

alat untuk POTONG

my cousin- Farah Izzati


me & my cousin- Farah Ilyani

Geng Tebu Warrior

Hasil 'POTONG'


Sementara diberi peluang untuk menjalankan kehidupan kat atas bumi ni, tuntutlah ilmu seberapa banyak yang mungkin.. Tak rugi pun.. Salah satunya; ilmu mengerat batang tebu..hehe.. (ikutlaa orang nak kata apa.. ignore je, asal kite dah reti..ok what..?)

Sayonara

Image
Sayonara..
Murodif (seerti dalam Arabic) bagi sayonara adalah:
Bye2, selamat tinggal, selamat jalan and whatsoever la..


For this moment, we are hardly have to say goodbye to our tutor (Chemistry)
Mr. Shahroom Admiey b. Kamaruddin yang akan fly to Johor, menjalankan tugas sebagai pendidik (SMK Mohd Jiwa) di situ..

So, dengan waktu dan kesempatan yang ada, kitorang pun sempat merakamkan gambar kenangan bersama.

Masa: Nak balik dah.. jam 1800
Tempat: Lam kelas SPM Pusat Tuisyen PakarTelipot

ni just sebahagian. Zaainfah, Hikmah, Ain & Ammar absence. Xcukup set dowh.. huhu


Whatever it is, we're just want to say, thanks for teaching us, layan karenah kami (especially si Syahir tu...) & maafkan kami kalau mengguris perasaan cikgu.. Ingat kami sokmo key...?


p/s to cikgu: Jangan terkezut sebab saya post pasal cikgu sudaa...hehe~
berani mati aku tulis nama Syahir.. kwa3

Aku Chef?

Image
"Angah..masak.."

"Masak apa??"

"Alaa...masak je la nasi goreng tu..."


tak pun......


"Angah...lapar la..."

"Gi la kedai...."

"Malas la... tolong masakkan boleh... masak je la apa2.."


kadang2...


"Iqa, jom masak..."

"Jom!"


Maka, bermulalah operasi blend bawang, amik kuali, buka tutup peti ais and so on.. Tatkala demikian, berasaplah dapur.. Tapi tak siap masak lagi, adalah yang men'grab' seraya berkata : Dahla, masak dah tu.. orang lapar dah ni..


Sesi makan:-

"Angah, nape tawar je?"

"Makan je la, tadi lapar sangat.. huhu"


Tapi, masih ada yang sayangkanku <---my beloved mum...

Ibu cakap, masakan aku quite okey.. tapi kurang lauk..tak tawar pon, okey je..
Maka, kembang kuncup la nostril aku ni.. Heartbeat aku pun increase slightly..
tula komen yang aku nak dengar....hehe
(ceh, masak untuk dapatkan pujian..0_o)


Cooking is really fun. Aku pun tak tau sejak bila aku suka memasak. At first, I thought ma…

Berhargakah sebuah perubahan?

Image
"Perkara yang paling sedih apabila tibanya tahun baru adalah umurku bertambah tetapi amalanku tidak bertambah"- Ibnu Mas'ud


Lahirnya manusia disambut dengan azan. Matinya diiringi dengan solat. Antara azan dan solat, alangkah singkatnya hidup ini..


Ketenangan ada dalam IMAN. Bahagia ada dalam REDHA. Sihat ada dalam SOLAT. Damai ada dalam ZIKRULLAH. Maka harmonilah JIWA..


Life is a test, Islam is the best, Solat is a must,
Akhirat is for a rest, World is only a dust,
If Quran in a chest, nothing need next,
obey ALLAH fist, success will be next..


Kita pohon kekuatan, ALLAH beri kesulitan untuk jadikan kita kuat..
Kita pohon keteguhan hati, ALLAH beri masalah untuk diatasi..
Kita pohon keyakinan, ALLAH beri ujian untuk memantapkan iman dan jiwa..
Kadangkala kita tak dapat apa yang diingini, namun kita sentiasa dapat apa yang kita perlukan..



......................................................
Tu antara mesej2 yang aku terima sempena Maal Hijrah 1431h..
Aku berharap semoga kedatangan …

Kepuasan yang memakan diri..

Image
Manusia semakin kejam an??
Walaupun bukannya semua tapi mesti ada..
Kenapa perkara ni mesti berlaku??
I'm completely puzzle whenever think about this..
Maybe..sebab tamakkan harta, kepuasan yang ingin dikecapi tanpa memerlukan masa yang panjang dan sebagai jalan mudah untuk hidup. I think laa..

Sebenarnya, aku post pasal ni sebab mse tgh on9.. (actually mse tu tgh update blog..)..
I was alone at the living room..
Suddenly, I heard tombol pintu seperti dipulas oleh orang dari sebelah luar..
Dengan tak semena-mena aku pun terus lari kejut adik aku (his appearance membuatkan aku sometimes menganggapnya macam abang aku..huhu).
I very scared.. tula aku pun satu.. dah tau malam, tdo je la (it's my fault too)...hehe
Alhamdulillah xde pape yang berlaku. Aku takut kalau kejadian pecah rumah berlaku lagi..


Situasi ni often berlaku kalau someone menyimpan dendam @ dengki ngn kita..
SANTAU..
Bukan nak cite pasal movie SANTAU tu tapi pasal kekejaman manusia..huhu



Santau ni perkara yang syirik ah.. But …

ADIK ANGKAT...

Image
Yahoo... we're just having an 'adopt' family member..
These are the characteristic of our adopt family member:

Eyes: A pair of big blue, round eyesSkin colour: GreyHave 'misai'Hair: GreyBody: PlumpyAge: Still young (children..I think)Have tailApa nih?? Ada EKOR????


Sebenarnya...


kucing la sebenarnya..
muka kucing ni agak garang. Ala2 PERSIAN CAT. Cumil sangat..

Nama: SEGGY sempena zodiak SAGITTARIUS.
Well, kami bukannya tak pernah bela kucing sebelum ni tapi kali ni lain daripada yang lain.
Best la jadi kucing ni sebab diberi perhatian yang sangat khusus.
Sampaikan tempat makan pun, beli... Banyak lagi la..

Kucing ni jadi special sikit sebab pemberian kawan ibu aku. Amin (my youngest bro) & Iqa (my youngest sis) memang minat tahap extravaganza kat kucing ni.

Tak salah mencintai haiwan sebab haiwan pun ciptaan yang Maha Esa, ALLAH s.w.t
Sebagai manusia yang mampu berfikir tentang baik buruknya, apa salahnya kita menyayangi hidupan lain.. Bukan manusia je yang hidup dalam …

Afterlife....

Image
"Rumah kata pergi, kubur kata mari...."
Baru2 ni aku tengok cite kat saluran Astro Ria
Tajuk cte tu 'Tanah Kubur'

Kisah dia camni..

Ada sepasang suami isteri yang kehidupannya telah menyimpang jauh daripada ajaran agama Islam. Si suami merupakan seorang pemegang saham dan juga ahli bisnes yang berjaya. Mereka memiliki seorang anak. Apabila anak mereka meningkat remaja, mereka berhasrat untuk menghantar anak mereka ke salah sebuah yang terkenal di dunia di luar negara. Walaubagaimanapun, hasrat mereka telah dihalang oleh Pak Mat yang merupakan pemandu keluarga berkenaan. Pak Mat menyatakan ajaran agama sangat penting, perlu dipupuk semasa kecil lagi. Tetapi mereka tidak mengendahkan kata-kata Pak Mat.

Beberapa tahun selepas itu, anak mereka meningkat dewasa. Alangkah sedihnya, walaupun umur meningkat, tetapi mereka masih tidak didatangi layar keinsafan. Malah, umur yang semakin menghampiri kematian dibazirkan dengan amalan yang syirik.

Tatkala malaikat maut menarik n…

Hanya kita in this land?? Imagine that...

Image
Recently, kami (my siblings & I) main game 'Land of the Dead'..
Game ni agak thriller..
Menakutkan.
Bayangkan tiba2 je ada zombie berdiri depan mata.
Bukannya satu tapi sekumpulan (zombie ni sekumpulan ke segerombolan eh??)
Mau menjerit kitorang masa tengah main. Menjerit xingat dunia. Macam2 ragam..
Antaranya..
My eldest brother- menjeritMy youngest sister- menyorokMe??- macam2 reaksi mau tersentap jantung gue.Last skali my youngest brother yang 8 tahun tu yang habiskan game ni.
Sebenarnya xde la menakutkan sangat game ni tapi boleh menyebabkan penyakit jantung dowh sebab asyik terkejut je..
Dasat tol..


Bayangkanla..game dia macam ni. Can we imagine if there is no one in this world. Everyone has changed theirself to zombies. And we are alone to survive.. Can we??


sedikit sedutan daripada game ni.

Cuba la main game ni.. Best tau..~~

p/s- jadi promoter game laa poolak.....